Vi har för få poliser på landsbygden.
På alltför många håll i Sverige är det alltför långt till närmaste polisstation.
Det kan handla om hela samhällen där medborgare ser hur den polisiära frånvaron medfört otrygghet och utsatthet.
Exempelvis behövde poliser ta sig från Eksjö till Vetlanda – en sträcka på drygt 32 kilometer – för att ingripa mot knivattacken i mars.
I en rapport från 2019 konstaterar polisen att det finns 60 geografiska områden där lokala kriminella nätverk anses ha en negativ påverkan på lokalsamhället. 22 av dessa bedöms vara särskilt utsatta.
Polisen lyfter tre områden som viktiga för att komma tillrätta med problemen: kontinuerlig polisiär närvaro och strategiskt inriktade insatser, samverkan och kommunikation.
I samband med att polisens omorganisation sjösattes 2014 frågade den dåvarande rödgröna regeringen den tillträdande rikspolischefen Dan Eliasson om han behövde mer pengar. Som den tidigare Alliansregeringens utredning föreslagit.
Dan Eliasson svarade nej. Den socialdemokratiskt ledda regeringen valde att acceptera svaret och bana väg för en underfinansiering.
Kristdemokraterna har hela tiden påtalat polisproblematiken och budgeterat för en annan och bättre finansiering.
Vi har sett hur poliser som går i pension inte ersätts, inte minst på landsbygden.
Sedan 2019 har vi kristdemokrater avsatt 400 miljoner kronor för att ge pensionerade poliser en lönebonus på upp till 50 procent för att de ska återgå i tjänst.
Äldre poliser kan, med sin långa erfarenhet, hjälpa till med utredningar som i sin tur leder till fler uppklarade brott.
En annan åtgärd för att snabbt stärka den svenska polisen är att fylla på med poliser från Norge, där det finns ett överskott. Förslaget vann riksdagsmajoritet, men har sedan dess förhalats av regeringssidan.
Sverige behöver fler poliser. På landsbygdens gårdar är man orolig för personer som vill ”slanga” diesel från jordbruksmaskiner, göra inbrott och/eller stjäla. Andra känner oro när närsamhället plågas av kriminella.
En ökad polisnärvaro kan vända utvecklingen.