Det behövs ett starkare skyddsnät

Både livet och sjukvården ska präglas av frihet, trygghet och mänsklighet.

Vi liberaler vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning, skriver bland andra Christina Soldan, gruppledare för Liberlerna i Skellefteå.

Vi liberaler vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning, skriver bland andra Christina Soldan, gruppledare för Liberlerna i Skellefteå.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2021-04-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När livet är skört behövs ett starkt skyddsnät och möten med kontinuitet, kompetens och kommunikation.

Den människa som drabbas av kronisk sjukdom behöver goda, trygga relationer med allt från vårdcentral till hemtjänst.

Liberalerna vill att den som behöver hemtjänst får en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning.

Vi har också arbetat för en husläkarreform sedan 1970-talet.

Eftersom kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av all vård vill vi säkra deras strategiska planering.

Vi föreslår att alla kommuner får en medicinskt ledningsansvarig läkare (MAL) som bedömer medicinska konsekvenser av strategiska beslut, värderar nya metoder, granskar medicinska rutiner eller avtal och ger råd om hur verksamhetens resurser bör prioriteras utifrån vårdtagarens behov.

Det behöver bli lika självklart för en kommun att ha en läkare med medicinskt ledningsansvar som det redan är för primärvård och sjukhus. Vi vill också att varje kommun ska ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR).

Det finns mer att göra. Vi liberaler arbetar för att säkra goda arbetsvillkor, ihärdigt förbättringsarbete och minskad administrationsbörda så att tid frigörs för mötet med människor.

Vi vill också stärka fortbildningen för anställda genom hela yrkeslivet.

Slutligen bör det bli tillåtet för vård- och omsorgsboende att anställa geriatriker och allmänläkare på hel- eller deltid.

Både livet och sjukvården ska präglas av frihet, trygghet och mänsklighet under hela resan. Vi nöjer oss inte med mindre.