Det behövs en nyckel till frihet

Pride handlar om frihet och om att ge alla människor nycklar till sin egen frihet.

Johanna Maria Jansson (Dotter) var en av artisterna som uppträdde under den officiella invigningen av Stockholm Pride.

Johanna Maria Jansson (Dotter) var en av artisterna som uppträdde under den officiella invigningen av Stockholm Pride.

Foto: Erik Simander/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-08-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så var det äntligen dags för Stockholm Pride igen – på riktigt.

Eller nästan på riktigt. Årets event var en hybrid. Tyvärr kunde inte en fullskalig parad genomföras.

Men norra Europas största Pridefestival bjöd ändå på Pride House, Pride Stage med schlagerkväll, Pride City och Pride Fair. Live och streamat. Tusentals människor från hela Sverige och andra delar av världen var delaktiga.

Årets tema var ”Nyckeln till frihet”. Ett väl valt tema tycker jag, som varit med och tagit fram det som styrelseledamot i Stockholm Pride.

Men jag tycker att det var väl valt även som moderat politiker och president i European Centre-Right LGBT+ Alliance.

Frihet är den viktigaste politiska drivkraften för mig som moderat. Frihet att vara den du vill vara, att bygga ditt liv efter dina egna idéer och preferenser. Frihet att vara öppen och bli respekterad som straight eller som hbtq-person. Frihet att få älska den du vill.

Pride handlar om frihet och om att ge alla människor nycklar till sin egen frihet. Det finns fortfarande alldeles för många garderober som är stängda och låsta. Människor som inte kan eller vågar komma ut och vara sig själva. Det gäller i Sverige och det gäller i andra länder.

Oavsett vem du är ska du givetvis ha den möjligheten. Det är en kamp för frihet som är värd att ta varje dag, året runt.

Bakåtsträvare från vänster och höger, som förvägrar eller vill ta ifrån människor deras grundläggande rättigheter och deras värdighet, behöver motstånd. Behöver strålkastarna riktade mot sina unkna idéer.

Oavsett om det är i Ungern, i Polen, i Ryssland eller i någon sydamerikansk yttervänsterregim.

På samma sätt måste religiöst förtryck och hedersförtryck mot hbtq-personer bekämpas med kraft av alla runt om i världen – och här i Sverige. Här hemma måste detta mötas med lagens fulla styrka och samhällets osvikliga engagemang för de som är utsatta.

Pride behövs för alla dem – och för oss andra som fortsätter jobba för frihet varje dag.

Kampen för frihet kan och får aldrig göra halt. Vi kan aldrig stanna innan vi har kommit till en värld där det finns en nyckel till varje stängd och låst garderob. En nyckel till frihet för alla. Ett värdigt liv som fria individer.