Det är viktigt att vaccineringen fortsätter

Polion har utrotats i hela världen utom i Afghanistan och i Pakistan.
Polion har utrotats i hela världen utom i Afghanistan och i Pakistan.

De 115 000 kronorna som samlats in får ett tillskott av 230 000 kronor från Bill och Melinda Gates stiftelse.

Debatt 19 november 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför världspoliodagen den 24 oktober mobiliserades Rotary från Sundsvall i söder till Kiruna i norr till en insamling för att utrota polio. På två veckor har man samlat in 115 000 kronor.

Redan 1985 formulerade Rotary en vision och ett löfte om en värld utan polio.

Då grasserade sjukdomen i 125 länder med tusentals nya fall varje dag. Rotarys vision var inte att stoppa spridningen, inte att minska den, inte att halvera antalet fall – utan att utrota polio i hela världen.

Rotarys initiativ har engagerat stora partners bland annat Världshälsoorganisationen WHO, Unicef och Bill och Melinda Gates Stiftelse.

Det har lett till att över två miljarder barn har vaccinerats. Och att polion har utrotats i hela världen utom i Afghanistan och i Pakistan.

I Sverige har vi inte haft ett enda fall av polio sedan 1977. Europa har varit fritt från polio sedan 2002. Afrika blev så sent som i augusti i år av WHO förklarat fritt från polioviruset.

Polio kan inte botas, bara förebyggas via vaccin. Polio orsakas av ett virus, som till en början angriper de övre luftvägarna. När viruset sprider sig och angriper ryggradens grå substanser kan den smittade bli förlamad.

Viruset angriper främst barn under fem år. Därför används ibland ordet barnförlamning i stället för polio.

Det är viktigt att fortsätta vaccineringen av barn. Även i länder där polion är utrotad.

Rotary samarbetar sedan 2007 med Bill och Melinda Gates stiftelse. Det innebär att för varje dollar som Rotary samlar in tillskjuter Gates stiftelse två. Tre dollar ger ett barn ett liv fritt från polio.

Det innebär att de 115 000 kronorna som nu samlats in av medlemmarna i samtliga Rotarys 31 klubbar i norra Sverige får ett tillskott av 230 000 kronor från Bill och Melinda Gates stiftelse.

Totalt blir det 345 000 kronor. Det är tillräckligt för att ge 13 000 barn poliovaccin.

Ämnen du kan följa