Det är vi som håller Sverige rent i coronatider

Den svenska tvätt- och textilservicesektorn står redo att hjälpa till.

Debatt 14 maj 2020 15:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Tvätteriförbund vill hylla samhällsbärarna.

Vi träffar på dem överallt. De som svensk välfärd bygger på: polisen, bussföraren, brevbäraren, förskolläraren, den personlige assistenten.

Vi möter dem på våra sjukhus, på äldreboenden och i hemtjänsten: undersköterskan, sjuksköterskan, läkaren.

Vi är alla er stort tack skyldiga.

Samtidigt vill vi hedra våra egna huvudpersoner. Medarbetarna som kämpar på i våra verksamheter. Som varje dag sorterar, tvättar, hämtar och levererar arbetskläder och textilier till kunder inom vård och omsorg, och andra jobb över hela landet, och därmed ger hårt arbetande vardagshjältar tillgång till hygieniskt rena textilier.

I november 2018 trädde Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om smittorisker i kraft. Utifrån dem måste vi diskutera riktig skyddsutrustning och korrekta arbetskläder för olika arbetssituationer. I dag påminns vi om hur viktiga dessa arbetsmiljöåtgärder är, både nu och senare.

Den svenska tvätt- och textilservicesektorn står redo att hjälpa till för att skydda alla våra vardagshjältar.

Vi gillar upphandling, konkurrens och mångfald. Genom att se till att textilier håller sig hela och rena länge, skyddar vi både människa och miljö.

I Sverige arbetar cirka 5 000 medarbetare i olika tvätt- och textilserviceföretag. Tjänsterna utförs åt industri, hotell- och restaurangnäringen, serviceverksamheter och vård och omsorg där vi ser till att det finns personal-, patient-, bädd- och operationstextilier.

Därutöver svarar vi för arbetskläder, hotell- och restaurangtextilier, entrémattor, moppar och handduksrullar samt tvätt- och textilhantering av konsumenttvätt.

Vår näring har ett högt socialt ansvarstagande och vi är en viktig instegsbransch som anställer många unga, många utan färdig utbildning och många som är utlandsfödda.

Vi ser vår mångfald som en styrka och våra medarbetare som vår största tillgång. Det är de som också bidrar till att näringsliv och offentlig verksamhet fungerar.

Sveriges auktoriserade professionella tvätt- och textilserviceföretag är ett viktigt stöd i arbetsmiljöarbetet. Vi har kompetensen för arbetskläder, som passar dagens krav på arbetsmiljö, klimat, miljö och socialt ansvar.

Det är en diskussion som vi ständigt måste föra.

Ämnen du kan följa