Det är inte bara rika stockholmare som drabbas

En återinförd fastighetsskatt skulle slå hårt mot vanliga hushåll runt om i landet, däribland i Skellefteå. Detta måste stoppas.

Så här såg det ut 2014. Magdalena Andersson, då Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, presenterar en kampanjnyhet, ett nej till fastighetsskatt. Nu vill en rad tunga socialdemokrater återinföra fastighetsskatten.

Så här såg det ut 2014. Magdalena Andersson, då Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, presenterar en kampanjnyhet, ett nej till fastighetsskatt. Nu vill en rad tunga socialdemokrater återinföra fastighetsskatten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-05-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna säger nej till en återinförd fastighetsskatt.

Det ska inte kosta ännu mer att bo.

Den tidigare godtyckliga fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersattes med en kommunal avgift med ett takbelopp.

Nu har dock en rad tunga socialdemokrater, däribland energiminister Anders Ygeman, Socialdemokraterna i Skåne och i Stockholm, med flera, ställt sig bakom ett återinförande av fastighetsskatten. Dessutom föreslås att bostadsrätter ska inkluderas.

För Socialdemokraterna kommer frågan att avgöras på deras kongress i november. Miljöpartiet kommer också att ta upp frågan på sin kongress under hösten. Sedan tidigare vet vi att Vänsterpartiet vill se en fastighetsskatt.

I debatten låter det ofta som att en fastighetsskatt både är bra och rättvis eftersom den framförallt drabbar människor med höga inkomster i Stockholm. Det låter som att det är någon annan som ska betala.

Men sanningen är att skatten skulle slå hårt mot vanliga hushåll runt om i landet, däribland i Skellefteå. Detta måste stoppas.

En återinförd fastighetsskatt kommer att leda till att människor som saknar tillräckliga inkomster för att betala skatten kommer att tvingas flytta från sina hem. Ett hem som man dessutom redan betalat för med hårt beskattade pengar.

Siffror för Skellefteå kommun, från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att det 2020 finna cirka 6 600 hushåll som bodde i bostadsrätter och över 17 400 hushåll som bodde i småhus.

Detta är mer än 70 procent av Skellefteås befolkning, som skulle påverkas ekonomiskt mycket negativt av en ny fastighetsskatt.

I Skellefteå kommun var medelpriset för ett hus, under det senaste året, drygt 2,2 miljoner kronor (Svensk Mäklarstatistik). Det skulle betyda 17 000 kronor per år i fastighetsskatt. Varje år. För dyrare hus blir fastighetsskatten ännu högre.

För dem som bor i bostadsrätt blir det inte bättre. Jämfört med dagens takbelopp för fastighetsavgiften innebär en ny fastighetsskatt drygt 9 200 kronor i högre kostnader per år för en genomsnittlig bostadsrätt i Skellefteå.

Människor ska känna sig trygga i sina hem. De ska inte behöva oroa sig för att tvingas flytta från sina hem på grund av en skatt.

Socialdemokraterna i Skellefteå och i Västerbotten har varit tysta i debatten så här långt. Det hade varit klargörande att höra deras syn på ett återinförande av fastighetsskatten.

Moderaterna kommer att säga nej till alla förslag om att återinföra fastighetsskatt.