Det är fruktansvärt att behöva åka till Lycksele

Många anser att det är betydligt längre att åka från Umeå till Lycksele än vad det är att åka från Lycksele till Umeå.

Att måla upp bilden av ett hemskt inland är inte bra om vi ska sträva mot en sammanhållen region, skriver Lennart Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande i Malå.

Att måla upp bilden av ett hemskt inland är inte bra om vi ska sträva mot en sammanhållen region, skriver Lennart Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande i Malå.

Foto: Kontrast Foto, Ljungby

Debatt2021-04-24 14:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brist på vårdpersonal är ett stort problem.

Det har bland annat visat sig i Malå där sjukstugan under en kort tid fick stänga jour- och akutverksamheten på grund av personalbrist.

Ett annat exempel är brist på barnmorskor. Det kan medföra att blivande mammor i Umeå får åka till Lycksele eller Skellefteå.

Här måste stora insatser göras för att långsiktigt säkra personalförsörjningen. Det arbetet måste göras tillsammans med Region Västerbotten och länets kommuner som centrala aktörer.

Exemplet med brist på barnmorskor i Umeå visar också på någonting annat som tyvärr rätt ofta dyker upp. Och det är det faktum att många anser att det är betydligt längre att åka från Umeå till Lycksele än vad det är att åka från Lycksele till Umeå.

Det sägs vara ”fruktansvärt” att behöva åka till Lycksele. Självklart är det olyckligt att det sker. Men att måla upp bilden av ett hemskt inland är inte bra om vi ska sträva mot en sammanhållen region.

Politiker på alla nivåer har ett ansvar för att verka för ett sammanhållet Västerbotten.

Man behöver inte se E4 eller Bottenviken för att kunna visa på utvecklingskraft och kompetens.