I en av våra kvällstidningar jämfördes explosionen i Beirut med atombomben i Hiroshima.
Explosionen i Beirut orsakade stor förödelse med över 200 döda och flera tusen skadade. En förfärlig händelse.
Men jämförelsen med Hiroshima haltar betänkligt.
Den kan i värsta fall leda till att vi trivialiserar kärnvapnen.
I Beirut exploderade 2 700 ton explosiva ämnen. Bomben i Hiroshima hade mångdubbelt högre sprängkraft, motsvarade närmare 20 000 ton TNT. Lägg sedan till den dödliga radioaktiva strålningen som följde med explosionen.
I Hiroshima dog 70 000 människor omedelbart. I sviterna efter bomben steg dödstalet till över 100 000 människor, en siffra som gör det nästan omöjligt att överblicka de mänskliga tragedierna.
Det 75 år sedan bomberna exploderade i Hiroshima och Nagasaki.
Deras sprängkraft motsvarade cirka 20 kiloton vardera (20 000 ton TNT).
Sedan dess har stormakterna utvecklat vapen vars sprängkraft mäts i megaton, alltså miljoner ton dynamit. I dag finns det närmare 15 000 kärnvapen i världen, de flesta i USA och i Ryssland.
2017 antog FN en resolution om att förbjuda kärnvapen.
Sveriges regering har, efter påtryckningar från Trump-regimen i USA, beslutat att inte ratificera resolutionen.
Vilket är mycket anmärkningsvärt.
Organisationen Läkare mot kärnvapen skriver så här: ”Forskarna och Röda Korset är eniga: om ett kärnvapen skulle explodera så finns det inget land eller organisation som skulle kunna hantera konsekvenserna. Det finns inte nog med sjukhussängar, inte nog med läkare och ingen beredskap som skulle kunna matcha de fruktansvärda konsekvenserna. Det går inte heller att förbereda sig för något så omfattande. Följderna kommer heller inte att följa några nationsgränser. Stater kommer ofrånkomligen att behöva samarbeta. Långt fler stater än de som innehar kärnvapen skulle uppleva en katastrof omöjlig att hantera.”