Det är dags att strypa stödet till Ibn Rushd

Föreningar med extremistiska kopplingar ska inte ha en krona av Skelleftebornas skattepengar.

I Skellefteå saknar Ibn Rushd lokal verksamhet. Trots detta har de fått bidrag från kulturnämnden.

I Skellefteå saknar Ibn Rushd lokal verksamhet. Trots detta har de fått bidrag från kulturnämnden.

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2020-09-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och Kristdemokraterna har flera gånger ifrågasatt att bidrag gått till föreningar och organisationer med extremistiska kopplingar.

I en motion, som stöddes av den samlade oppositionen, har vi krävt att föreningsbidragssystemet ska utredas.

Vi ville se en kartläggning av vilka bidrag som gått till föreningar med extremistiska kopplingar.

Vi föreslog även att utredningen skulle utmynna i förslag på förändringar av rutiner som säkerställer att dessa föreningar inte får bidrag av kommunen.

Kommunledningskontorets tjänstemän förordade utredningen.

Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att avslå förslaget.

En organisation som vi ifrågasatt är studieförbundet Ibn Rushd. I Skellefteå saknar Ibn Rushd lokal verksamhet. Trots detta har de fått bidrag från kulturnämnden. Detta är för oss mycket märkligt.

Efter debatterna i kommunfullmäktige har det framkommit allt mer alarmerande avslöjanden om Ibn Rushd, som har fastställda kopplingar till Muslimska brödraskapet.

I en debattartikel i Expressen (8/9 2020) lyfter tre forskare vid Försvarshögskolan och Malmö universitet nya avslöjanden.

En av medlemsorganisationerna till Ibn Rushd har, under flera år bjudit in den saudiska imamen As Sayegh som huvudgäst till sitt sommarläger Mukeyem vid Sjövik folkhögskola. As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden.

I närtid har avslöjanden lett till att Göteborgs kommun beslutat att frysa bidragen till Ibn Rushd. Flera kommuner och regioner har satt stopp för bidragen.

I augusti avslöjades ett omfattande bidragsfusk i Järvafältet. En rad studieförbund, däribland Ibn Rushd, anklagas för att ha lurat till sig bidrag genom falska fakturor och fejkade studietimmar.

Detta har lett till att studieförbunden nu ska granskas djupare av Folkbildningsrådet.

De nya uppgifterna som framkommit bygger på vår uppfattning om att föreningsbidragssystemet bör ses över. En granskning som vi krävt vore på sin plats. Men då detta redan prövats vill vi gå vidare med mer direkta åtgärder.

Därför föreslår Moderaterna och Kristdemokraterna att Skellefteå kommun stryper alla bidrag till Ibn Rushd och föreningar associerade till Ibn Rushd.

Vi kräver även att grundläggande demokratikrav ingår i riktlinjerna för de studieförbund som får bidrag.

Föreningar med extremistiska kopplingar ska inte ha en krona av Skelleftebornas skattepengar.