Den gröna omställningen går inte att bortse från

Allt börjar med att bestämma sig. Den gröna omställningen går inte att bortse från. Vi behöver bryta fossilberoendet om vi ska överleva långsiktigt för kommande generationer.

”Vi samlar beslutsfattare, forskare, företag och representanter från civilsamhället för att diskutera frågor kopplat till norra Sverige hållbar utveckling.”

”Vi samlar beslutsfattare, forskare, företag och representanter från civilsamhället för att diskutera frågor kopplat till norra Sverige hållbar utveckling.”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2025-02-23 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har börjar året med en serie av aktiviteter i Stockholm, mottagning på Norra Sveriges Stockholmskontor och officiellt invigt Västerbotten på Grand Hôtel. En tidning om grön omställning har publicerats och gått som bilaga i Dagens Industri. Vi har haft en serie av möten, däribland olika rundabordssamtal om nästa steg i omställningen tillsammans med relevanta beslutsfattare. 

Våra aktiviteter sträcker sig över två veckor med en serie av strategiska samtal inom olika områden. Vi samlar beslutsfattare, forskare, företag och representanter från civilsamhället för att diskutera frågor kopplat till norra Sverige hållbar utveckling. Några aktiviteter jag särskilt lyfter fram är:

Kunskapsnoden – där Umeå universitet belyser möjligheter och utmaningar med gensaxen CRISPR-Cas9, med ledande forskare som Stefan Jansson och Barbara Sixt.

Skogens Dag – där skogstekniska klustret lyfter skogssektorns roll i Sverige och världen, samt diskuterar framtidens skogsbruk och digitalisering inom sektorn.

Energidagen – en kraftsamling för ett hållbart och robust energisystem i Västerbotten, där aktörer samverkar för att samordna insatser inom energiomställningen.

Norrbotniabanegruppen – diskussioner om infrastrukturens avgörande roll för hållbar tillväxt och hur vi kan få fler tidskritiska projekt på plats genom bättre samverkan. Nu har beslut tagits om Norrbotniabanans byggstart till Skellefteå. Det är vi glada över men vi kommer inte ge oss. Vi behöver få Norrbotniabanan på plats hela vägen upp till Luleå.

Vi samtalar om att utveckla våra internationella samarbeten tillsammans med ett tjugotal diplomater. Bland annat med den japanska ambassadören om den kommande världsutställningen i Japan, samt möjligheter för norra Sverige att stärka sina internationella relationer och närvaro.

Jag gör fyra reflektioner av detta framöver om hur vi tillsammans driver den gröna omställningen framåt:

  1. Vi behöver uppdatera bilden av norra Sverige. Norra Sverige är inte längre en avlägsen råvarubod – det är ett nav för innovation och teknisk utveckling med avgörande betydelse för hela landet och Europa.2. Det är individer som driver förändring.

    2. Organisationer kan inte samarbeta – det är människor som agerar och samarbetar. Under dessa dagar har vi sett hur personligt engagemang och ledarskap skapar verklig påverkan i omställningen.

3. Sektorsövergripande samarbete är avgörande. Framgångsrik grön omställning kräver att politik, näringsliv, akademi och civilsamhälle arbetar tillsammans med starkt, modigt och långsiktigt ledarskap.

4. Vi har blivit bättre på att arbeta över länsgränserna.Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland samverkar allt mer prestigelöst – en kraftsamling som stärker hela norra Sveriges roll i den globala omställningen. Men vi kan göra ännu mer tillsammans.

Tack till alla som bidrar, både på scenen och i det dagliga arbetet. Inför, under och efter dessa möten. Den gröna omställningen går inte att bortse från. Vi behöver bryta fossilberoendet om vi ska överleva långsiktigt för kommande generationer.

Vi har ett antal saker att jobba med: Hur kan Sverige öka takten i omställningen? Hur accelererar vi skiftet från fossila bränslen till en hållbar energiframtid? Hur kan du och jag bidra i vardagen?

Allt börjar med att bestämma sig. Det gäller i det stora men också i det lilla.