Demokratiskt underskott i riksdagen

Efter valet 2014 är det endast fem ledamöter som är över 65. Att en stor grupp av väljarkåren saknas är sorgligt.

Pensionärer vill vara med och påverka. Alla spelar inte golf eller bingo.

Pensionärer vill vara med och påverka. Alla spelar inte golf eller bingo.

Foto: Erik G Svensson/TT

Debatt2020-09-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åldersgruppen 65 år och äldre är kraftigt underrepresenterad i politik på nationell nivå.

Äldrefrågor har satts på undantag och saknas därför i den politiska debatten.

Konsekvenserna är förfärande särskilt under coronapandemin.

De politiska partierna brukar betona vikten av många äldre i riksdagen. Tyvärr har det inte blivit mer än tomma ord.

I själva verket har andelen äldre i riksdagen sjunkit genom åren. Efter valet 2014 är det endast fem ledamöter som är över 65. Att en stor grupp av väljarkåren saknas är sorgligt och innebär ett demokratiskt underskott.

Skulle de äldre vara representerade i proportion till sin andel av befolkningen så skulle 90 av 349 riksdagsledamöter vara 65-plussare. Det är en skam att de politiska partierna totalt negligerat den kompetens som äldre besitter.

Vid sammanställningen av valsedlar prioriteras främst könstillhörighet, bostadsort, etnicitet och ålder. Könstillhörighet är viktigast, ålder minst viktigt.

Endast äldre har erfarenhet av att vara eller bli äldre. Vilket torde avspegla sig i politiska prioriteringar.

Relevanta äldrefrågor rör äldreomsorg, äldreboenden, hemtjänst, fallolyckor, tillgänglighetsfrågor, våld mot äldre, närings- och matfrågor samt bostadstillägg. För att nämna några exempel. Pensionerna ej att förglömma.

Samtidigt finns det undersökningar som visar att det politiska engagemanget, mätt i antal nominerade, fullkomligt exploderat bland landets pensionärer.

Pensionärer vill vara med och påverka och utöva inflytande. Alla spelar inte golf eller bingo. Man vill vara en del i samhällsdebatten.

Trots det växande engagemanget är det allt färre 65+ som når hela vägen till riksdagen. För att ändra på detta gäller det att nomi­nerade äldre placeras på valbar plats.

Paradoxalt är att medan pensionsåldern höjs, och vi ska jobba längre, är färre äldre betrodda att nomineras på valbar plats till riksdagen.

Pensionärsorganisationerna har länge påtalat detta både i rapporter och i samtal med politiska företrädare på riksplanet. Tyvärr med hittills magert resultat. Partierna bär ett stort ansvar för den öronbedövande tystnaden.

Vi uppmanar alla demokratiska partier att se över nomineringsförfarandet av 65+ till riksdagen.