Demokratin monteras ner – regionens ledning duckar sitt ansvar

Regionens ledande politiker borde använda sommarledigheten till reflektion och självkritik. Länet behöver en aktiv politisk ledning som tar ansvar för viktiga prioriteringar och håller fast vid en långsiktig utvecklingsidé.

Ewa-May Karlsson (C), är partiets gruppledare i Region Västerbotten. Malin Svensson (C), är ersättare i regionstyrelsen.

Ewa-May Karlsson (C), är partiets gruppledare i Region Västerbotten. Malin Svensson (C), är ersättare i regionstyrelsen.

Foto: Centerpartiet Västerbotten

Debatt2024-07-24 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlugnet infinner sig och det öppnas en möjlighet för länets regionpolitiker att lägga sig en stund i hängmattan och fundera på den politiska tillvaro vi befinner oss i. Förtroendevalda politiker har ett tungt ansvar för att upprätthålla demokratin och med det följer en skyldighet att axla uppdraget med rak rygg och blicken framåt. Centerpartiet vill se politiker som tar ansvar för att säkra ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle för morgondagens generationer.

Under det senaste året i regionpolitiken har vi gång på gång debatterat samma saker. Det handlar om att få kontroll på regionens ekonomi, att erbjuda vård till alla i hela länet inom rimlig tid och inom rimliga avstånd, och det handlar om att leda Region Västerbotten på ett sätt som garanterar att våra skattepengar används klokt för att verksamheterna ska finnas kvar även i framtiden. 

De flesta människor som väljer att kliva in i politiken gör det med en ambition att sätta sin prägel på samhället. Just nu ser vi en omvärld där allt fler politiker vill sätta en hårdare, tuffare och mer kontrollerande prägel på samhället än vi sett på mycket länge. I vår region ser vi ledande politiker i majoriteten som duckar från sitt politiska ansvar och lämnar över all styrning och ledning till tjänstepersonerna, även de politiska prioriteringarna.

I vår tid är frågan om det politiska arbetet handlar om att vara en samhällsbyggare eller om det har övergått till att vara en samhällsbevarare. Generationer av politiker före oss har byggt upp välfärden och senare förändrat den för att passa in i modernare tiders förutsättningar och behov. De senaste 100 åren som vi haft demokrati i Sverige har det skett stora förändringar. Den största förändringen här och nu är förmodligen huruvida det demokratiska systemet ska överleva överhuvudtaget. 

Låt oss ta Region Västerbotten som exempel. Regionens revisorer har tydligt pekat ut att styrningen och ledningen av regionen har skötts på ett sätt som inte följer den demokratiskt stiftade kommunallagen på grund av att styrning och ledning centraliseras till regionstyrelseförvaltningens innersta kärna. När det sker rundas nämnderna, som själva har ansvar för sina verksamheter. Centralisering av styrning och kontroll är ett illavarslande tecken för att någonting inte står rätt till med ledarskapet. Där det saknas tillit växer kontrollbehovet. När det är så, är det hög tid för politisk reflektion. 

Den som åtagit sig ett politiskt förtroendeuppdrag, har skyldighet att i första hand stå upp för demokratin och använda sitt förtroende till att ta politiskt ansvar för användandet av våra gemensamma skattemedel och för att upprätthålla demokratin. Det är ett ansvar som under inga som helst omständigheter kan delegeras till någon anställd tjänsteperson. 

Tilliten, förtroendet och respekten för de som dagligen levererar de uppgifter som Region Västerbotten är ansvarig för att leverera måste återställas. För Centerpartiet är det självklart att de som är mest lämpade att fatta beslut är de som påverkas mest av beslutet. Därför är vi för decentralisering och att så långt det är möjligt låta verksamheterna själva styra. Men aldrig utan att de ansvariga politikerna har uppsikt över verksamheterna, tillit till medarbetarna och pekar ut en tydlig riktning. 

Låt oss önska politisk bättring efter sommarledigheterna.

Ewa-May Karlsson (C), gruppledare

Malin Svensson (C), ersättare regionstyrelsen