Håll era vallöften om arbetsskor till våra medlemmar

På många håll i landet kunde Kommunal under valrörelsen glädjas åt vallöften från Socialdemokraterna om fria arbetsskor.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård och Matilda Johansson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård och Matilda Johansson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten.

Foto: Privat

Debatt2022-11-21 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dåvarande statsminister Magdalena Andersson signalerade också att arbetsskor var en prioritet - vilket landade i ett uppdrag till Arbetsmiljöverket att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom arbetsutrustning - bland annat ändamålsenliga skor. 

Men det är nu tydligt att vi behöver påminna om vad det var vi ville. Lokala S-politiker har nämligen börjat backa. Socialdemokraterna i region Kalmar skjuter löftet på framtiden på grund av ”tuffa tider”. Dessutom meddelade Arbetsmiljöverket tidigare i höst att de inte kommer föreslå ett regelverk som stärker rätten till arbetsskor - trots vetenskapliga bevis på att dämpande skor minskar belastningsbesvär.

I kölvattnet av detta så känns det särskilt glädjande att även efter valet få det bekräftat att regionpolitikerna i Västerbotten är beredda att gå i fronten när det gäller arbetsmiljön för Kommunals medlemmar.

Det facklig-politiska handslag Kommunal gjort med Socialdemokraterna i region Västerbotten före valet står fast: Socialdemokraterna kommer under denna mandatperiod införa fria arbetsskor till sjukhuspersonal och medarbetare inom primär- och tandvård. 

Det är många av Kommunals medlemmar som behöver arbetsskor - och vi kommer aldrig acceptera att man tvingas betala för sin arbetsutrustning ur egen ficka.

Genomför det som redan är självklart på så många andra, särskilt mansdominerade, arbetsplatser. Kommunals medlemmar vill se att politikerna går från ord till handling.

Fria arbetsskor ska inte vara en fåfäng dröm.