Stå på LO-medlemmarnas sida - slopa karensen!

Den nu slopade karensersättningen har främst sökts inom LO-förbundet Kommunal. Detta för att anställda inom kvinnodominerade yrken inte har samma möjlighet att jobba hemifrån.

"De som tar hand om våra barn och våra äldre borde inte straffas med avdrag på lönen om de blir sjuka", menar Matilda Johansson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten.

"De som tar hand om våra barn och våra äldre borde inte straffas med avdrag på lönen om de blir sjuka", menar Matilda Johansson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten.

Foto: Gorm Kallestad

Debatt2022-06-20 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt är det yrken där behovet av att undvika sjuknärvaro är stort och risken att smittas är hög. En kombination som leder till stor påverkan på en redan låg inkomst. 

Under våren startade Kommunal en namninsamling för att slopa karensen som på bara några veckor samlade fler än 135 000 underskrifter. Idag behandlas frågan om karensavdraget i en utredning som ska vara färdig hösten 2023 och efter det ska politikerna återkomma med svar. 

Det räcker inte. 

Smittspridning upphör inte bara för att den inte längre kallas pandemi. Medlemmarna i Kommunal tar hand om våra äldre, våra barn, de som behöver en hjälpande hand. För det bör man inte bli straffad med ett avdrag på lönen om man blir sjuk. 

För det parti som vill ta ansvar för välfärden är detta inget hot utan en möjlighet. Här finns en fråga där vi kan bygga ett starkare samhälle och samtidigt visa att man står på LO-medlemmarnas sida. 

Plånboken eller vilken lön du har ska inte styra din möjlighet att stanna hemma från jobbet vid sjukdom. Dagens karensavdrag gör alltför ofta att de som arbetar inom äldreomsorgen, personlig assistans och inom förskolan är tvungna att gå till jobbet trots sjukdom för att få vardagen att gå ihop. 

Medan de som arbetat hemma har fortsatt kunna göra det, trots sjukdom.

Sverige är nu det enda nordiska land som har ett karensavdrag. Det är både häpnadsväckande och orimligt att partierna i det som brukar kallas för världens mest jämställda land inte slåss om att göra slopandet av karensen till ett vallöfte. 

Det borde vara en självklarhet för Socialdemokraterna att göra karensavdraget till en valfråga. 

Matilda Johansson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten 
Carola Andersson, tf. ordförande LO distriktet i Norra Sverige