Kommer Ulf och Jimmie att svika unga i Västerbotten?

Sverige har en ny regering. Nu blir det upp till bevis för Jimmie Åkesson och hans gäng.

– "SSU kommer inte låta Ulf och Jimmie svika sina löften till Sveriges elever, sjuka och äldre för att sedan prioritera Sveriges rikaste i Danderyd, Örgryte och Vellinge", lovar Albin Norman, ordförande SSU Västerbotten och Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU.

– "SSU kommer inte låta Ulf och Jimmie svika sina löften till Sveriges elever, sjuka och äldre för att sedan prioritera Sveriges rikaste i Danderyd, Örgryte och Vellinge", lovar Albin Norman, ordförande SSU Västerbotten och Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2022-10-27 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderater, Kristdemokrater, Liberaler och Sverigedemokrater hävdar att det är dags för förändring. 

Vilken förändring? Avtalet innehåller en hel del detaljerade skrivningar om migrationspolitiken men döljer sanningen. Asylmottagningen har redan kraftigt minskat. 

Alla avtalets skrivningar om kortare vårdköer och bättre skolresultat kan inte finansieras av att Sverige tar emot något färre flyktingar. 

De luras och kommer hitta nya syndabockar när det visar sig att de misslyckats om fyra år. Det kommer nämligen inte gå att höja försvarets anslag till två procent av BNI, fortsätta utbyggnaden av polisen som S inledde, sänka skatter, anställa fler inom skolan, vården och äldreomsorgen. 

Det är dags att högerpartierna erkänner att pengarna inte kommer att räcka till.

Den ekonomiska krisen kommer få kostnaderna i region Västerbotten att skena, det är ett faktum. Om den nya regeringen inte skjuter till pengar till regionen kommer det drabba oss unga. 

Kan unga i region Västerbotten lita på att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson faktiskt stärker barn och ungdomspsykiatrin, som de lovat? Eller kommer de, som högern alltid gjort, långsamt montera ned den gemensamma välfärd som vi under decennier byggt tillsammans?

Kommer Tidölaget att sälja ut vår gemensamma sjukvård till högstbjudande? Ska de med privata sjukförsäkringar få gå före i vårdkön? 

Före barnet till busschauffören och undersköterskan som inte har råd med privata sjukförsäkringar? Om inte de statliga bidragen till regionerna höjs i takt med inflationen kommer Sverige bli som USA där din klassbakgrund och din adress avgöra din hälsa.

Det är nu upp till bevis för den nytillträdda regeringen och Sverigedemokraterna om de verkligen kommer leverera på alla sina löften om bättre välfärd och sänkta skatter. Om Ulf verkligen vill vara hela Sveriges statsminister får han inte glömma regionerna. 

SSU kommer inte låta Ulf och Jimmie svika sina löften till Sveriges elever, sjuka och äldre för att sedan prioritera Sveriges rikaste i Danderyd, Örgryte och Vellinge.

Albin Norman, ordförande SSU Västerbotten

Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU

Lisa Nåbo, ordförande i  SSU skriver tillsammans med Albin Norman, ordförande SSU Västerbotten; "Den ekonomiska krisen kommer få kostnaderna i region Västerbotten att skena, det är ett faktum. Om den nya regeringen inte skjuter till pengar till regionen kommer det drabba oss unga".
Lisa Nåbo, ordförande i SSU skriver tillsammans med Albin Norman, ordförande SSU Västerbotten; "Den ekonomiska krisen kommer få kostnaderna i region Västerbotten att skena, det är ett faktum. Om den nya regeringen inte skjuter till pengar till regionen kommer det drabba oss unga".