Det finns stora kunskapsbrister inom barn- och ungdomspsykiatrin om kommersiell sexuell exploatering av barn.
För att bättre kunna hjälpa de barn och unga som utsätts måste ett kunskapslyft genomföras.
Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel förekommer dygnet runt i hela landet. Västerbotten är inget undantag.
Det handlar om män i vårt närområde som mot betalning utsätter barn och unga för övergrepp och våldtäkt.
I vår rapport ”Ingen hörde ropen på hjälp”, som kartlade tillgången till stöd för personer som utsatts för kommersiell sexuell exploatering, fanns flera röster från utsatta i Västerbotten.
Merparten av de som utsätts för kommersiell sexuell exploatering är barn när det börjar. Det är därför det är så viktigt med tidiga insatser för att förhindra ett liv i utsatthet.
Frågan om stöd till personer som utsätts för kommersiell sexuell exploatering behöver prioriteras högre regionalt, och kunskapen om hur man bemöter utsatta barn och unga behöver öka hos de instanser som först möter dem – vilket ofta är barn- och ungdomspsykiatrin.
”Jag var 16 år när jag började sälja sex och jag fortsatte sälja mig tills jag var 20 år. Jag hade kunnat undvika mycket trauma och övergrepp om någon från BUP/Soc hade hjälpt mig och insett allvaret i situationen när det började.”
Citatet ovan är från ett av alla de barn som utsatts för sexuell exploatering. Samtidigt som det finns goda exempel på ett rättighetsbaserat bemötande så är erfarenheter som dessa i stor majoritet.
Och det får aldrig vara tur som avgör om man får det stöd man har rätt till.
Det är mycket vanligt att utsatta barn vittnar om misstroende och skuldbeläggande från samhällets stödfunktioner. Många känner också skam och skuldbelägger sig själva för övergreppen.
I vår rapport svarade endast 23 procent, alltså knappt var fjärde, att de vågat berätta om sin utsatthet för sin vårdkontakt, och endast sju provcent uppgav att de hade bemötts som brottsoffer.
Därför anser vi att Region Västerbotten bör genomföra ett kunskapslyft för barn- och ungdomspsykiatrin för att stärka professionens möjligheter att identifiera och stötta barn och unga som utsätts för kommersiell sexuell exploatering.
Kunskapslyft kan exempelvis handla om bemötandefrågor, hur verkligheten ser ut för de barn som utsätts och vilka insatser som kan hjälpa dem.
Utsatta barn måste kunna lita på att de får stöd och hjälp när de berättar för hälso- och sjukvården. Annars kommer de att fortsätta att vara tysta, och fortsätta utnyttjas.
Det är regionernas ansvar att säkerställa att professionen har de resurser som krävs, och alla verktyg tillgängliga, för att ge bästa möjliga stöd till de barn som utsätts.