Därför säger vi nej till att flytta räddningstjänsten

Solbacken har de kortaste utryckningstiderna och större möjligheter att utvecklas i enlighet med räddningstjänstens behov.

Personalen har motsatt sig flytten. De ser en risk att den kan medföra sämre insatser för kommuninvånarna, skriver Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna.

Personalen har motsatt sig flytten. De ser en risk att den kan medföra sämre insatser för kommuninvånarna, skriver Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-02-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Räddningstjänstens flytta eller inte flytta har blivit en lång och komplicerad historia.

Vi i Liberalerna har, tillsammans med övriga partier i Alliansen och Miljöpartiet, varit involverade sedan början av 2019.

Vi har lyssnat på personalen. De har inte känt sig delaktiga i besluten. De har känt sig förbisedda, inte lyssnade på.

Märkligt kan man tycka. För vem kan bäst sitt jobb om inte de som jobbat i branschen i en massa år?

De är proffs i det de gör. De kan bäst värdera sina behov av såväl lokaler, läge, utryckningstid, metoder, material, verktyg och så vidare. Det tycker i alla fall vi liberaler.

Efter många vändor står beslutet fast: en flytt till Östra navet. Nu med ett löfte om ett övningsfält i närområdet.

Det senaste har vi inte sett någon utredning om. Det ska bli spännande att ta del av hur tankarna och ekonomin går runt detta. Och hur allting hänger ihop för bästa lösning för Skellefteås säkerhet.

Fram till dess står vi i Liberalerna, tillsammans med övriga partier i Alliansen och Miljöpartiet, fast vid ett nej till flytt.

Vi reserverar oss mot majoritetens beslut. Vi har tagit del av de utredningar som gjorts och konstaterar att det finns för- och nackdelar med en flytt. Men att fördelarna väger tyngre.

Vi anser att Solbacken har både de kortaste utryckningstiderna och större möjligheter att utvecklas i enlighet med räddningstjänstens behov.

Det finns en stor fördel med att räddningstjänsten fortsätter vara lokaliserad på Solbacken. Vil vill att kommunfullmäktige ger nämnden för support och lokaler i uppdrag att ta fram en plan för en renovering av nuvarande byggnad.

Personalen vid räddningstjänsten har via sina fackliga ombud motsatt sig flytten. De ser varken tidsvinster, samordningsvinster, verksamhetsvinster eller ekonomiska vinster.

I stället ser de en risk för att flytten kan medföra sämre insatser för kommuninvånarna.

Räddningstjänsten är den organisation som fått bäst möjlighet att påverka flytten. Att de trots detta, som kollektiv, kommer fram till att en flytt inte är bäst för räddningstjänsten tyder på att åsikten inte bottnar i förändringsfientlighet utan i ett noggrant övervägt och välinformerat professionellt ställningstagande.

Liberalerna anser att ett tillitsbaserat ledarskap innebär att lyssna till de medarbetare som utför arbetet. Vi lägger därför stor vikt vid deras synpunkter.