Därför behöver svenskarna le lite mer

Om du känner dig glad är det generöst att visa det eftersom det kan göra andra på bättre humör.

Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le, skriver bland andra Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile.

Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le, skriver bland andra Annika Billing, generalsekreterare Operation Smile.

Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Debatt2021-02-13 14:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan varannan svensk ler mer sällan än vad de gjorde före coronapandemin.

Detta enligt en nyligen genomförd Novusundersökning.

Våra leenden smittar av sig och skapar trygghet och gemenskap. Därför vore det bra om vi log mer.

Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige. Nästan varannan svensk, 45 procent, ler mer sällan än vad de gjorde för ett år sedan. Bland pensionärer är andelen som ler mer sällan 60 procent.

Det visar en ny Novusundersökning, Smileindex, som gjorts på uppdrag av Operation Smile. Dessutom upplever nästan sex av tio svenskar, 56 procent, att andra ler mer sällan i dag än före pandemin.

Varje dag hjälper Operation Smile, genom operationer, barn med läpp-, käk- och gomspalt i resurssvaga länder att kunna le. Vi vet därför vilken skillnad ett leende kan göra.

Utan en operation drabbas barnen ofta av fördomar och trakasserier som i sin tur leder till utebliven skolgång. Efter en operation inkluderas barnen i samhället på ett helt annat sätt.

Leenden smittar, inkluderar och ger en känsla av trygghet.

Amerikansk forskning har visat att barn kan le så ofta som 400 gånger per dag medan vuxna kan le så sällan som fem gånger. Därför är det extra viktigt i dessa tider att alla vuxna tar sitt ansvar för att sprida hopp.

I takt med att allt fler vaccineras, och vi går mot ljusare tider, tänds också hoppet i samhället. Förhoppningsvis gör det att vi ler mer det här året. Här är våra tre främsta skäl till varför det är viktigt att le:

Leenden föder leenden

Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje. Om du känner dig glad är det generöst att visa det eftersom det kan göra andra på bättre humör.

Leenden för oss samman

Blixtsnabba leenden utväxlas i trängsel och köer för att skapa samförstånd. I dessa pandemiska tider kan ett håll-avstånds-leende ha en mildrande effekt när man säger till någon som kommit för nära.

Leenden gör dig gladare

Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le, men att effekten försvinner om man tvingas le. Vi bör därför leta efter fler äkta anledningar till att le.

Forskning från Uppsala universitet visar att när vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss.

Låt oss alla hjälpas åt att hellre försöka le ett leende för mycket än ett för lite.