Drygt ett år har gått sedan vi i Västerbotten insåg att även vi nåtts av pandemin.
Vi ställde om vården för att på bästa sätt kunna möta det nya med provtagning, analys och vård av patienter som drabbats av covid-19.
Operationer ställdes in, sjuksköterskorna på 1177 var överbelastade och biomedicinska analytiker analyserade covidprover som aldrig förr. Medarbetare flyttades runt mellan olika arbetsplatser och arbetsgivare. Det pågår än.
Det vi kan konstatera är att resurserna innan pandemin slog till var slimmade, stretchmånen obefintlig och att personalen var slutkörd.
Covid-19 har ställt allt på sin spets. Vårdförbundets medlemsgrupper förväntas ta ansvar, från arbetsgivaren, från allmänheten. Hur många gånger har vi inte hört meningar som: ”Det är ju en pandemi, och då måste man …” och ”Ni måste förstå.”
Övertiden under 2020 uppgår till 90 381 timmar. Det motsvarar cirka 50 tjänster. Ändå väljer Region Västerbotten att starta ett projekt för att minska närvarotiden. Med andra ord, minska antalet tjänster.
Det har under pandemin regnat pengar över regionerna. Regeringen har varit ytterst generös.
Frågan är dock hur dessa pengar använts?
Region Västerbotten har fått 184 miljoner kronor för att arbeta med uppskjuten vård. Det är här skon klämmer. 108 miljoner av pengarna ska gå till projektet för att minska närvarotiden.
Det enda vi fått veta är vem som ska delta och det är inte professionerna som kan verksamheten utan direktörer och politiker.
Vårdförbundets senaste undersökning, gjord av Novus, visar att var fjärde sjuksköterska överväger att säga upp sig. I Västerbotten har erfaren personal redan sagt upp sig.
Västerbotten har inte råd att förlora en enda legitimerad barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska.
En uppmaning till arbetsgivaren: Det går inte att leva på gamla meriter och påtala att 2017–2018 satsade vi på Vårdförbundets medlemmar.
Att inte kunna betala sina medarbetare, som står i frontlinjen i kriget mot coronapandemin, är rent ut sagt skandalöst.
Pandemin kom och satte allt på sin spets. Det går inte spara sig ur en kris. Vård måste få kosta. Kunskap måste få kosta. God arbetsmiljö måste få kosta.
Vi kan inte fortsätta gena i kurvorna på bekostnad av vår arbetsmiljö och hälsa.