Dags att ta krafttag mot otryggheten

Vi måste bli tuffare mot de kriminella, de som vill angripa samhället och förstöra för ”vanligt folk”.

Bilbränder är ingen ny företeelse i Sverige.

Bilbränder är ingen ny företeelse i Sverige.

Foto: Marko Säävälä/TT

Debatt2020-05-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I länets tidningar kan vi läsa om bilbränderna i Umeå.

Bara under 2020 har det brunnit över 70 bilar.

I flera fall misstänker polisen att bränderna varit anlagda.

Bilbränder är ingen ny företeelse i Sverige, men de har varit vanligast i storstadsområdena. Här i Västerbotten har vi varit mer förskonade. Men nu kan vi se hur fenomenet verkar ha kommit även till vårt län.

Varken Umeå eller Skellefteå ska vänja sig vid den här sortens brottslighet. Vi bör agera med kraft, men framförallt i tid. Det går inte att skjuta på brottspreventiva insatser i all oändlighet bara för att man hade hoppats att de inte skulle behövas. Därför behövs fler trygghetssatsningar i Skellefteå – redan nu.

Vi kan göra betydligt mer än vad vi redan gör. Sverigedemokraterna har länge föreslagit bättre belysning och kameraövervakning av otrygga områden i kommunen. Det kan handla om gator, gränder, parker och grönområden som under delar av dygnet bevistas av invånarna.

Kommunens målsättning måste vara att den infrastrukturella otryggheten ska vara så låg som möjligt. Detta uppnås genom att bygga bort orsakerna till den här typen av otrygghet och genom att kompensera för otryggheten där det inte går.

På det nationella planet arbetar vi sverigedemokrater för att få ut fler poliser i samhället och för att göra polisyrket mer attraktivt.

Vi vill bland annat skärpa straffen för grova brott och införa obligatorisk utvisning för utländska gärningsmän.

I Skellefteå vill vi satsa mest av alla partier på den ronderande bevakningen med ordningsvakter. Vi vill möjliggöra mer bevakning.

Vi sverigedemokrater är övertygade om att vi måste bli tuffare mot de kriminella, de som vill angripa samhället och förstöra för ”vanligt folk”. Mot de destruktiva krafterna som bränner bilar och förstör för samhällets konstruktiva krafter – ni som varje dag lämnar barnen på skolan och åker till jobbet.

Den här sortens kriminalitet får inte slå rot. Sverigedemokraterna vill inte se att Skellefteå, en kommun som strävar efter tillväxt, ska få med sig de här problemen på köpet. Därför förespråkar vi aktiva och förebyggande åtgärder i en tid när vissa andra partier knappt erkänner problemen.

Skottlossningen i Boliden och det allt grövre våldet mellan kriminella i vår kommun, liksom den växande otryggheten bland unga tjejer, är varningsklockor vi alla borde lyssna på.

Skellefteå behöver en bred politisk samling för att möta otryggheten.

Det gäller att agera i tid, inte yrvaket och efterklokt.