Dags att ta ansvar för samhällsutvecklingen i norr

Fastighetsägare i norra Sverige spelar en viktig roll för samhällsutvecklingen och har en betydelsefull funktion för oss medborgare. Genom ägande och förvaltning av fastigheter bidrar de till att skapa en bra livsmiljö för invånarna i vårt samhälle.

”Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster i landet negativt.”

”Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster i landet negativt.”

Foto: Lars Eriksson

Debatt2023-09-30 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de viktigaste delarna för fastighetsägare är att tillhandahålla bostäder till våra invånare och människor som flyttar hit. De som är tänkta till att arbeta på företagen i norra Sverige.

Genom att äga och förvalta bostadsfastigheter kan de erbjuda hyresrätter, vilket ger en hög flexibilitet för hyresgästerna. Som både medför lägre ekonomiska åtaganden än att köpa sin bostad genom långvariga bolån med höga räntor och amorteringar till sin följd, även underhållsansvaret är hos fastighetsägaren.

Men för att förvalta en fastighet på ett bra sätt, behöver fastighetsägaren ha råd att betala för viktiga kostnader som exempelvis belastas av kommunala avgifter, fjärrvärme, el med fler poster som gemensamt har ökat betydligt under de senaste åren och förvaltningskostnader som skjutit i höjden. Det är alltså inte rimligt att förvänta sig att fastighetsägare ska klara av dessa kostnadsökningar utan att höja hyrorna.

Det är därför viktigt att se båda sidorna av myntet när vi bedömer Hyresgästföreningens kampsångs-arbete i förhandlingstiderna. Att försöka bromsa en hyresutveckling som följer den samhällsekonomiska kostnadskurvan påverkar bara våra hyresgäster i landet negativt, framför allt de som redan har ansträngda ekonomier då prisjusteringen kommer retroaktivt vid utdragna förhandlingar.

En retroaktiv hyreshöjning kan skapa konsekvenser som kopplas till socialt välbefinnande och hälsa hos dem äldre i vårt samhälle när dem behöver minska sin levnadsstandard, exempelvis genom att skära ner på nödvändiga mediciner eller avstå från sociala aktiviteter. Detta kan leda till isolering och att dålig hälsa sprids vilket slutligen ökar kostnaderna för det offentliga hälsosystemet och samhället i sin helhet.

Bodens kommun har i bostadsförsörjningsprogrammet ett innehåll av 3 200 bostäder som behöver att byggas för att göra den gröna revolutionen möjlig, med en ambition om nästan 900 nyproducerade lägenheter redan under 2024. I Skellefteå ska 6 000 lägenheter byggas fram tills 2030 och nu har man pausat byggnationerna för totalt 700 lägenheter som det rapporterades om i SVT Nyheter den 23 augusti.

När kassaflödet ställs mot kostnaderna får fastighetsägarna inte kalkylerna att gå ihop, och då stannar byggnationerna i norra Sverige.