Dags att servera hÀlsofrÀmjande mÄltider i vÄrden

Den mat som serveras i vÄrd och omsorg bör anvÀndas till att sprida kunskap om bra och hÀlsosamma matvanor.

Med tanke pÄ de enorma summor som varje dag lÀggs pÄ mÄltider inom vÄrd och omsorg borde beslutsfattare verka för höjd status pÄ arbetet med mÄltider och sjukdomsprevention, skriver bland andra Anna Lindelöw Mannheimer, Frisk mat.

Med tanke pÄ de enorma summor som varje dag lÀggs pÄ mÄltider inom vÄrd och omsorg borde beslutsfattare verka för höjd status pÄ arbetet med mÄltider och sjukdomsprevention, skriver bland andra Anna Lindelöw Mannheimer, Frisk mat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT NyhetsbyrÄn

Debatt2021-06-12 12:28
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I skuggan av covid-19 pÄgÄr en tyst pandemi av livsstilsrelaterade sjukdomar.

80–85 procent av hĂ€lso- och sjukvĂ„rdens resurser gĂ„r till behandling av kroniska sjukdomar. 90 procent av dem skulle kunna förebyggas, eller förbĂ€ttras, genom Ă€ndrade levnadsvanor, som att Ă€ta mer hĂ€lsosamt.

Kostnaderna för vÄrd kopplad till ohÀlsosamma matvanor Àr höga, 53 miljarder kronor under 2019 enligt HjÀrt-Lungfonden.

Vi i föreningarna Frisk mat och Dietisternas riksförbund undrar varför ansvariga politiker och andra beslutsfattare inte gör mer för att hjÀlpa invÄnarna att Àta bÀttre. BÄde för att mÄ bÀttre och för att slippa bli sjuka.

I Sveriges Àldre-, sjukhus- och socialvÄrd serveras 630 000 mÄltider varje dag, enligt Delfi food.

Med tanke pÄ de enorma summor som varje dag lÀggs pÄ mÄltider inom vÄrd och omsorg, och med tanke pÄ att det finns en tydlig koppling mellan matvanor och ohÀlsa, sÄ borde beslutsfattare verka för höjd status pÄ arbetet med mÄltider och sjukdomsprevention.

Den mat som serveras i vÄrd och omsorg Àr inte en paus i verksamheten. MÄltiden bör i stÀllet anvÀndas som en del i behandling och för att konkret sprida kunskap om bra och hÀlsosamma matvanor som förebygger livsstilsrelaterade sjukdomar.

För att nÄ dit vill vi i Frisk mat och Dietisternas riksförbund efterlysa följande fyra punkter frÄn politiken:

- StÀll krav pÄ en tydlig ansvarsfördelning för mÄltider pÄ sjukhus till en eller flera myndigheter, samt krav pÄ nationella styrdokument kring ansvar, uppföljning och kvalitet pÄ mÄltider och nutritionsvÄrd inom vÄrd och omsorg.

- Utveckla mÄl, mÀtmetoder och ekonomiska underlag avseende effekten för matgÀsten/patienten samt efterfrÄga uppföljning avseende nutritionsbehandling och matvanor i vÄrden.

- StÀll högre krav pÄ lÀkarstudenterna gÀllande utbildning om sambandet mellan matvanor och hÀlsa, samt matens betydelse för prevention och behandling av olika sjukdomar.

- Satsa mer pÄ forskning och utveckling kring kost- och nutritionsbehandling vid livsstilsrelaterade sjukdomar.

MÄltiden i vÄrden kan naturligtvis inte ensam förbÀttra matvanorna och hÀlsan, men den kan bidra till spridning av kostrekommendationer som förebygger sjukdom.

Det Àr dags för beslutsfattare och mÄltidsansvariga att visa hur mÄltiden kan anvÀndas för att förebygga sjukdom.