Dags att laga hålen inom tandvården

Idag subventioneras friska munnar i tandvården framför de som har de allra största behoven.

”Liberalerna vill laga hålen inom tandvården. De mest utsatta av oss ska helt enkelt få den hjälp de behöver.”

”Liberalerna vill laga hålen inom tandvården. De mest utsatta av oss ska helt enkelt få den hjälp de behöver.”

Foto: Tore Meek/TT

Debatt2023-10-04 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor med tandlossning och hål i tänderna kämpar ofta med andra hälsobesvär vilka kan förvärras med dålig munhälsa. Dessutom vet vi att allvarliga sjukdomar kan upptäckas tidigare i tandvården. Liberalerna vill därför stärka skyddet inom tandvården för de som behöver det mest och sänka gränsen för fri tandvård från 23 år till 19 år.

Sveriges befolkning har överlag god munhälsa men vissa grupper halkar efter, framför allt äldre, socioekonomiskt utsatta, utrikesfödda och personer med långvariga sjukdomar. Personer med störst behov har idag ofta inte råd vilket kan innebära att man inte söker tandvård trots att man behöver den. Pensionären på äldreboendet tvekar inför att kontakta tandläkaren, trots att tandvärken blir värre för varje år. Kvinnan som kämpar med en depression skjuter upp sitt besök trots att det var många år sedan senaste besöket hos tandläkaren.

Liberalerna vill laga hålen inom tandvården. De mest utsatta av oss ska helt enkelt få den hjälp de behöver. Dels vill vi säkra tidiga insatser där tandvården får i uppdrag att förbättra munhälsan genom rådgivning och utbildning till småbarnsföräldrar, gruppbostäder och äldreboenden. Vi vill även förändra finansieringen av tandvården med ett starkare högkostnadsskydd som bättre täcker de högsta kostnaderna för den enskilde, så att äldre och personer med långvariga sjukdomar får ett starkare skydd.

Sammanfattningsvis vill Liberalerna att nationella tandvårdsprogram tas fram med bland annat uppsökande verksamhet, att tandvården ska få i uppdrag att höja kunskapen i samhället, främst hos utsatta familjer och hos de som arbetar inom kommunal vård och omsorg. Vidare vill vi Liberaler att tandvårdens finansiering ska bli mer lik den inom övriga hälso-och sjukvården, bland annat genom ett högkostnadsskydd där patienter gradvis får alltmer hjälp med höga kostnader och samtidigt vill vi sänka gränsen för fri tandvård från 23 år till 19 år. För oss Liberaler är det en självklarhet att personer med störst behov av tandvård ska prioriteras.

Munhälsan måste bli jämlik i Sverige. Genom att laga ” hålen” inom tandvården värnar vi de mest utsatta.