Dags att ifrågasätta kungafjäsket

Den svenske monarken firar, i år, 50 år på tronen. Detta firas genom en Eriksgata där konungen besöker landets residensstäder inklusive Västerbotten, det vill säga Umeå.

”Republikanska föreningen arbetar för att avskaffa monarkin i Sverige.” På bilden firar kung Carl XVI Gustaf firar 50 år i Malmö.

”Republikanska föreningen arbetar för att avskaffa monarkin i Sverige.” På bilden firar kung Carl XVI Gustaf firar 50 år i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-09-04 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På flera platser har detta också ackompanjerats av en fotoutställning om kungens 50 år på tronen, av allt att döma, beställd direkt från hovet. En kan ifrågasätta hur fristående museum i hela landet samordnat sig kring denna utställning. Jag har svårt att se att detta skulle kunna göras för någon annan befattningshavare i Sverige. Diskussionerna om ”armlängds avstånd” till kulturen tycks inte gälla när det kommer till vår icke valda statschef.

Republikanska föreningen i Sverige har bemött detta med att ifrågasätta kungafjäsket, skriva debattartiklar och dela ut flygblad vid kungens besök ute i länen. Redan nu har vi, tre gånger, fått avbryta vårt demokratiska arbete på grund av ingripanden från myndigheterna. Tidigare i vår hindrades vi när flygblad delades ut i Nyköping och vi polisanmäldes på oklara grunder. Våra demokratiska rättigheter stördes senare när vi kampanjande i Uppsala där polis, handgripligen, ingrep. De hindrade dessutom medlemmar som försökte dokumentera detta genom att beslagta en mobiltelefon. Visserligen fick vi, sedermera, en ursäkt för ingripandet men då var det redan för sent. I Örebro bollades vi mellan olika instanser och fick, därför, inte vårt tillstånd i tid.

Republikanska föreningen i Sverige arbetar för ett demokratiskt styrelseskick i Sverige och, därmed, för att alla människor ska behandlas lika och i enlighet med rikets lagar. Dessa exempel visar, tydligt, att vi inte är där än.

De senaste åren har den svenska yttrandefriheten hamnat i strålkastarljuset då tillstånd har getts till nazistiska demonstrationståg på första maj, koranbränningar och många andra exempel där rasistiska organisationer getts rätten att manifestera hat och hot mot människor och det demokratiska samhället. I detta sammanhang känns det mycket märkligt att flygbladsutdelning om att införa republik betraktas som hot mot ordningen.

Republikanska föreningen arbetar för att avskaffa monarkin i Sverige och för att införa en demokratiskt vald statschef. Vi ser det som vår rätt och vår plikt att bemöta den statligt sanktionerande reklamkampanjen som de kungliga besöken innebär. Att bemöta en mångmiljonkampanj med ideella medel är tufft nog. Att vår yttrandefrihet begränsas av statliga myndigheter gör det än svårare.