Dags att fimpa den nya tobakslagen

Vuxna människor kan själva avgöra om de vill bruka tobak eller inte.

Fimpa den nya tobakslagen, skriver Joline Göttfert, distriktsordförande MUF Västerbotten.

Fimpa den nya tobakslagen, skriver Joline Göttfert, distriktsordförande MUF Västerbotten.

Foto: isabell Höjman/TT

Debatt2020-07-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan trädde den nya tobakslagen i kraft.

En lag vars främsta syfte är att minska tobaksanvändandet.

Men lagen begränsar individers frihet. Även om tobaken har negativa effekter på människors hälsa borde inte staten bestämma över tobaksanvändandet. Vuxna människor kan själva avgöra om de vill bruka tobak eller inte.

Den nya tobakslagen förbjuder rökning på uteserveringar och vissa allmänna platser utomhus.

Staten borde inte lägga sig i detta. Det borde i stället vara upp till restaurangägare att bestämma om de vill förbjuda rökning på sina uteserveringar eller inte.

Det saknas dessutom tillräckligt vetenskapligt stöd för att passiv rökning utomhus är hälsoskadligt.

Den nya tobakslagen ställer orimligt höga krav på restaurang- och butiksägare. De ansvarar för att rökning inte äger rum vid entréer till restauranger och butiker.

Det innebär att de till exempel ska sätta upp skyltar som klargör rökförbudet, säga till om någon bryter mot det och eventuellt avvisa de personer som trots tillsägelser ignorerar förbudet.

Ett annat bekymmer är att det saknas en bestämd gräns för hur långt förbudet sträcker sig. I stället ska kommunerna bedöma hur långt det rökfria området ska vara i de enskilda fallen.

Det gör att förutsättningarna för handlarna är olika i landets kommuner.

Enligt den nya lagen måste också handlare söka tillstånd hos kommunen för att få sälja tobak. Kommunen prövar lämpligheten hos försäljaren. Tillvägagångssättet liknar det som görs vid en ansökan om serveringstillstånd.

För att få tillstånd att sälja tobak måste handlaren dessutom betala en avgift till kommunen, som skiljer sig åt kommuner emellan. I Västerbotten varierar avgiften mellan 3 000 kronor i Dorotea och 8 032 kronor i Umeå.

Handlarna måste även betala en årlig tillsynsavgift till kommunen. Det slår hårt mot småföretagare.

För många små butiker är kostnaden så stor att det inte lönar sig att fortsätta sälja tobak.

Lagen reglerar även antalet portioner i en snusförpackning.

Det går inte att köpa portionsförpackat snus i förpackningar med mindre än 20 portioner. Syftet med att begränsa förpackningarnas storlek är att göra snuset mindre tillgängligt.

Men logiken går inte ihop. Om man vill minska snusandet borde det tvärtom vara positivt att det finns snusdosor med en mindre mängd snus till försäljning.

Vi borde fimpa den nya tobakslagen.