Dags att även Region Västerbotten inför sms-livräddare

”Vistas man i Region Norrbotten eller Jämtland-Härjedalen så kan man få denna hjälp om man skulle drabbas av ett hjärtstopp, men inte i Västerbotten.”
”Vistas man i Region Norrbotten eller Jämtland-Härjedalen så kan man få denna hjälp om man skulle drabbas av ett hjärtstopp, men inte i Västerbotten.”

Liberalernas Thommy Bäckström skrev redan 2018 en motion om att Region Västerbotten borde införa systemet ”sms-livräddare”.

Debatt 7 februari 2024 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sms-livräddare kan bidra till att insatser vid hjärtstopp snabbt kan komma på plats för den som är drabbad. Sms-livräddare aktiveras när SOS får in ett samtal om misstänkt hjärtstopp och det innebär att frivilliga sms-livräddare blir larmade till platsen samtidigt som ambulansen. Målet är att frivilliga ska kunna påbörja hjärt- och lungräddning (HLR) så fort som möjligt och att få en hjärtstartare på plats i väntan på ambulans. Den sittande S-V-MP-majoriteten biföll inte motionen utan ansåg den besvarad.

Det har gått fyra år sedan Liberalernas motion behandlades och idag är 14 av 21 regioner anslutna till denna tjänst. Vistas man i Region Norrbotten eller Jämtland-Härjedalen så kan man få denna hjälp om man skulle drabbas av ett hjärtstopp, men inte i Västerbotten.

Västerbotten har idag 1988 personer som registrerat sig som sms-livräddare. För Västerbottens del är detta en outnyttjad resurs. Idag kan 80 procent av landets befolkning få hjälp av sms-livräddare. Den siffran borde vara 100 procent.

Nu är det dags för västerbottningarna att få hjälp av en granne och en medmänniska. Nu är det hög tid att införa insatsen sms-livräddare även i Region Västerbotten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa