Dags att agera – vapenvila i Gaza nu

30 000 döda över 70 000 skadade plus ett okänt antal människor kvar under rasmassorna sedan Invasionen av Gaza.

”Vad gör den svenska regeringen för att stötta civilbefolkningen? Vad gör den svenska regeringen för att få EU att agera?”

”Vad gör den svenska regeringen för att stötta civilbefolkningen? Vad gör den svenska regeringen för att få EU att agera?”

Foto: Adel Hana

Debatt2024-03-10 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svält, mänskligt lidande. Situationen i Gaza är katastrofal. Varje dag dödas barn i en konflikt som måste få ett stopp. För en månad sedan krävde den internationella domstolen att civilbefolkningen måste få humanitär hjälp. FN:s generalsekreterare kräver omedelbar humanitär vapenvila och ovillkorlig frigivning av den gisslan som togs under den Hamas-ledda terrorattacken den 7 oktober.

Senast kunde vi läsa om tusentals människor skadas och över 100 personer dör när en av få hjälpkonvojer full med humanitär hjälp når in i Gaza. Hur detta kunde hända går isär, om oberoende journalister tilläts på Gaza kanske vi kunde få en rätt bild av ytterligare tragisk händelse där barn och vuxna mister livet.

Vilket stöd får civilbefolkningen i Gaza från resten av världen? Idag inte mycket. FN uppmanar till att återuppta finansieringen av UNWRA, 17 europeiska humanitära civilsamhällesorganisationer såsom Rädda Barnen vädjar till EU och dess medlemsstater att återställa finansieringen till UNRWA.

Vad gör den svenska regeringen för att stötta civilbefolkningen? Vad gör den svenska regeringen för att få EU att agera?

Hur många fler döda krävs det av civila innan Sverige och EU agerar kraftfullare för att få stopp på dödandet av oskyldiga barn och vuxna.