Chefer behöver stöd i och efter coronapandemin

Först efter en tid syns konsekvenserna av insatserna i form av stress, utmattning, ångest och nedstämdhet.

Chefen ska vara närvarande och kunna stötta sina medarbetare, både arbetsföra och sjuka, skriver Katarina Holmqvist, huvudskyddsombud, Vision Skellefteå.

Chefen ska vara närvarande och kunna stötta sina medarbetare, både arbetsföra och sjuka, skriver Katarina Holmqvist, huvudskyddsombud, Vision Skellefteå.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-02-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin slog till som en storm.

En storm som satte en oerhörd press på många verksamheter. Både privata och offentliga.

Inom det offentliga uppstod snabbt behovet av att ställa om verksamheter när vårdbehovet relaterat till covid-19 ökade.

Som chef i en kris ska man bland annat lösa bemanning, anpassa och ställa om verksamheter efter behov, delta i övergripande strategisk planering så att verksamheter synkroniseras och optimeras i den uppkomna situationen.

Chefen ska dessutom vara närvarande och kunna stötta sina medarbetare, både arbetsföra och sjuka. Materialbrist och risker i arbetsmiljön ska utredas och omhändertas.

Medan pandemin fortsatt har nya arbetssituationer skapats där allt fler i allt större utsträckning ska arbeta hemifrån.

För många chefer har detta inneburit intensiva timmar av arbete under stor press över hela dygnet.

Från chefshåll hör man tankar som: Ovissheten är bland det värsta. När får vi in smittan på vår enhet? Hur blir det då? Klarar vi av att bedriva en säker vård- och omsorg?

Som enhetschef är känslan att man har ständig jour – även om vi har beredskapschefer i tjänst helger och röda dagar.

Man bär med sig dator, mobiltelefon och papper om man skulle bli sjuk. Så att man ändå kan vara nåbar. Nya direktiv gör det svårt att känna sig uppdaterad och att snabbt kunna ställa om verksamheten.

Vi ser hur pandemin ställt oss inför nya och svåra utmaningar – både privat och i arbetet. Ständiga omställningar till nya riktlinjer med en pandemi som redan kommit i flera vågor och som fortfarande har oss i sitt grepp.

Först efter en tid syns konsekvenserna av insatserna i form av stress, utmattning, ångest och nedstämdhet.

I pandemin är påfrestningarna i arbetet både praktiska och strategiska. Men inte minst påverkar krisen hela vår tillvaro och vi vet att detta kommer att pågå under lång tid framöver.

Många chefer behöver stöd i att hantera de ökade belastningarna. Känslomässig avlastning och hjälp till förbättrad återhämtning kan förebygga ohälsa på kort och lång sikt.

Vi ser nu hur våra politiker försöker stötta den vårdpersonal som slitit och fortfarande sliter hårt i pandemin.

Men snälla. Glöm inte bort att satsa på cheferna.

Våra chefer har gjort och gör ett fantastiskt arbete i att lotsa verksamheterna genom krisen. Men många är slitna och behöver avlastning för att orka hantera allt uppdämt arbete som väntar i pandemins spår.