Centern vill se en ny energiuppgörelse

Sverige har drabbats av rusande elpriser. Prishöjningen är något mildare i Västerbotten, men har också stigit även här.

Centerpartiet vill öka den lokala kraftproduktionen.

Centerpartiet vill öka den lokala kraftproduktionen.

Foto: Maria Johansson

Debatt2022-02-02 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att hela Sverige ska leva kan vi inte ha skenande elpriser någonstans. Det behövs en långsiktigt stabil energipolitik – därför behöver Sverige en ny energiuppgörelse. I dagarna har Centerpartiet lagt fram flera förslag för hur en sådan bör se ut, och jag vill lyfta särskilt två konkreta åtgärder: utökad lokal elproduktion i hela landet och rättvis skattesänkningar för konsumenterna.

En viktig källa för att klara av en grön industriomställning som Västerbotten går i täten för, är fossilfri energi och det i stora mängder i Västerbotten: Västerbotten är ett av de län som producerar mest (förnybar!) el i landet. 

För att tillgodose elbehoven hos de nya innovativa och gröna företag kommer mer av den el som produceras i länet användas här. 

Västerbottens stora elproduktion måste givetvis fortsätta att utvecklas för att tillgodose det regionala näringslivet. Men, hela landets elförsörjning är och förblir ett ansvar för hela landet. Särskilt i storstadsregioner, som konsumerar mycket el, måste kunna producera mer. 

Därför vill Centerpartiet öka den lokala kraftproduktionen och acceptansen för den, bland annat genom att utreda nya ersättningsformer som utöver markägaren också når den omgivande bygden. Havsbaserad vindkraft har mycket stor potential i södra Sverige och måste stärkas där. 

Det gynnar inte bara vår gröna omställning, utan också hela Sveriges beredskap.

En ny energiuppgörelse skulle också vara gynnsam för konsumenter. Att vara klimatsmart ska vara lönsamt, och många enskilda individer och företag har gjort särskilda ansträngningar för att sänka sin elkonsumtion och många fler är beredda att göra det. 

Centerpartiet vill att det ska bli enklare och lönsammare för både privatpersoner och företag att investera i åtgärder som effektiviserar energianvändningen. Det skulle ha effekt på konsumtionen bland både företag och enskilda individer, och på så sätt sänka priset på el. På längre sikt vill vi också göra det mest rättvisa sättet att sänka priset på el – att sänka skatten!

För att vi ska klara av en grön omställning och för att människor ska kunna leva i hela landet behövs det en ny energiuppgörelse. För oss här uppe i norr är långsiktiga villkor för en säkrad elförsörjning en viktig förutsättning för fortsatt utveckling.