C: Spara grönytorna på Anderstorp

Idag är trycket på nya bostäder och industriområden högt i centrala Skellefteå. Det innebär att grönområden tas i anspråk för att utveckla områden.

”Nu vill Socialdemokraterna att den gröna lungan mellan norra och södra Anderstorp ska bebyggas och de vill ändra detaljplanen så att man kan bygga en storförskola med upp till tio avdelningar på grönområdet.”

”Nu vill Socialdemokraterna att den gröna lungan mellan norra och södra Anderstorp ska bebyggas och de vill ändra detaljplanen så att man kan bygga en storförskola med upp till tio avdelningar på grönområdet.”

Foto: Linnea Landgren

Debatt2024-09-18 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet ser behovet av fler bostäder, industriområden och skolor och förskolor där människor bor. Men vi ser även att viktiga grönområden behöver sparas även om behovet av byggbar mark är stort. Grönområden i staden är viktiga och kommer att bli än viktigare i framtiden, även på Anderstorp.

Nu vill Socialdemokraterna att den gröna lungan mellan norra och södra Anderstorp ska bebyggas och de vill ändra detaljplanen så att man kan bygga en storförskola med upp till tio avdelningar på grönområdet.

Centerpartiet ser faran med att bygga bort grönytan mitt på Anderstorp.

Det byggs bostäder, handelsplatser och industrier runt om både i och runt Anderstorp och hela stadsdelen förtätas ordentligt. Och den planerade nya E4-dragningen kommer att skära av tillgången till skogen på Byberget.

Det gör grönområdet mellan norra och södra Anderstorp till en viktig del i bostadsområdet och bör bevaras som en grön lunga för framtiden.

Vi i Centerpartiet motionerade 2022 om en framtidsinriktad plan för grönområden, hur grön infrastruktur och sammanhängande stråk kan utvecklas och bevaras i Skelleftedalen i ett långsiktigt perspektiv. Då fick vi till svar att det fanns en värdering av det gröna och att man skulle ta det i beaktande vid detaljplanering. Nu kommer förslaget som går emot detta. I stället kan det bli en stor byggnad på en viktig grönyta för framtiden.

Det är inte lämpligt att bebygga den grönyta som är tilltänkt. För en grön lunga på Anderstorp kommer att behövas i framtiden. För Skellefteås bästa.

Carina Sundbom, gruppledare Centerpartiet i Skellefteå