Byggföretagen behöver en vaken kommun

Vår prognos pekar mot att vi kommer att behöva bygga 100 000 nya bostäder i Norrbotten och Västerbotten de kommande 20 åren.

Vi behöver ha handläggare som är redo och kan agera för att göra det enkelt att bygga.

Vi behöver ha handläggare som är redo och kan agera för att göra det enkelt att bygga.

Foto: Victoria Essenholm

Debatt2022-03-14 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De stora investeringar som sker i norra Sverige innebär att vi kommer att behöva bygga mycket mer bostäder i Norrbotten och Västerbotten.

Det finns ett stort intresse av att investera i länen, och nya intressanta idéer presenteras nästan varje vecka. Att det också finns ett stort intresse för bostadsbyggande i Västerbotten kan illustreras av de det stora antal aktörer som visar intresse vid exempelvis markanvisningar i Umeå och Skellefteå. 

Kommunerna i Västerbotten måste ta vara på dem som vill satsa och säkerställa att byggandet kommer i gång. För det krävs nationell förståelse – men också en lokal kraftsamling. Alla behöver göra sitt för att utvecklingen ska vara möjlig. Trots ambitiösa mål från kommunerna om tillväxt och bostadsbyggande, så når kommunerna inte upp till det bostadsbyggande som krävs för att nå tillväxtmålen. Något behöver göras för att tillväxten skall matcha kommunernas visioner och mål.

Byggföretagen efterlyser en möjliggörande myndighetsutövning. Regioner och Länsstyrelserna behöver engagera sig i den regionala planeringen och ta sitt ansvar för den regionala tillväxten. Kommunerna behöver kraftsamla och säkerställa byggbar mark och detaljplaner. 

De behöver ha handläggare som är redo och kan agera för att göra det enkelt att bygga. Det behövs förändringar i nationell lagstiftning för att möjliggöra ett ökat byggande på platser där människor vill bo och leva. 

Den nya strandsskyddsutredningen och den överenskommelse som gjordes efteråt innebär ingen förbättring för att utveckla vår landsända. Det är en högre och jämnare byggtakt som får samhället att växa, inte mer politisk klåfingrighet och byråkrati.

Byggföretagen har konkreta förslag:

Stärk kommuners möjlighet att avgöra hur stränder nyttjas.

Gör det möjligt att avväga bostadsbyggande mot riksintressen.

Förtydliga förbudet mot kommunala särkrav.

Öka flexibiliteten i detaljplanerna.

Prioritera marktilldelning på schyssta grunder som uppmuntrar seriösa anbudsgivare. 

Utred miljöbalkens koppling till plan- och bygglagen.

Mycket talar för en stark utveckling och en hållbar tillväxt i Västerbotten. Men ska vi klara den gröna omställningen måste vi bli fler - och för att bli fler behövs mycket mer bostäder. Nu får vi fart på bostadsbyggandet!

Johan Hallberg, regionchef Byggföretagen 

Christer Johansson, Byggföretagen Västerbotten