Bra vård och omsorg ska bli bättre

Det finns alltid utrymme för förbättringar. Sådana åstadkoms bäst i samarbete med de som berörs.

Alla, oavsett storlek på plånboken, ska ha tillgång till bra välfärd.

Alla, oavsett storlek på plånboken, ska ha tillgång till bra välfärd.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2020-08-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Westerbergs krönika ”Hemtjänsten i Skellefteå måste bli bättre” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 13 juli 2020.

Andreas Westerbergs förslag till förbättringar inom vård och omsorg har genom åren bestått av privatiseringar och utförsäljningar av gemensamma resurser.

Socialdemokraterna i Skellefteå har varit tydliga i denna fråga. Välfärden är inte till salu.

Alla ska ha tillgång till bra välfärd byggd på solidaritet.

I motsats till Alliansens förslag satsar Socialdemokraterna, på riksnivå och i Skellefteå kommun, resurser för att stärka kvaliteten inom vård och omsorg.

Kontinuiteten inom hemtjänsten avgörs av tillgången på kompetenta medarbetare, som har rätt förutsättningar  att utföra ett bra arbete.

Det råder ingen tvekan om att tillgången till medarbetare är den största utmaningen för hemtjänsten. Sänkta skatter, försämrade arbetsvillkor och mindre resurser lockar inte nya medarbetare till hemtjänsten.

Därför vill Socialdemokraterna utveckla samarbetet med bland annat de fackliga organisationerna, utbildningsväsendet och andra intressenter i syfte att kvalitetssäkra tillgången på kvalificerad arbetskraft.

Socialförvaltningen jobbar kontinuerligt med utvecklingen av verksamheten, bland annat genom digitalisering. Därutöver har det påbörjats en förändringsprocess mot en tillitsbaserad styrning där professionen ges utrymme att utöva sitt yrke genom nära samarbete med brukarna och de anhöriga.

Heltid som norm är ett verktyg för att göra yrket attraktivare. Satsningen på demensundersköterskor ett annat. Den nya arbetstidsmodellen, som vi kommit överens om med Kommunal om, samt satsningen på covidteam inom hemtjänsten ytterligare några.

När vi befinner oss mitt i en pandemi har det gemensamma visat sig vara den starkaste modellen för att skydda våra äldre. Kommunen tar ansvar för att alla ska ha den bästa möjliga vården och omsorgen. Det visar sig i statistiken.

Det finns alltid utrymme för förbättringar. Sådana åstadkoms bäst i samarbete med de som berörs, det vill säga brukarna, personalen, de anhöriga, facket och arbetsledningen.

Det demokratiska samtalet, öppenhet bortom aktiebolagens stängda dörrar och respekten för människovärdet, är grunden till allt förändringsarbete.

Socialdemokraterna i Skellefteå är övertygade om att vi tillsammans kan göra vården och omsorgen ännu bättre.