Beslutsfattare måste agera för dövas livskvalitet

Föreställ dig att du är döv och akut behöver vård, men möts av instruktioner som är omöjliga att förstå, och utan någon som kan hjälpa dig att tolka situationen. Detta är verkligheten för oss som är många döva i Sverige idag.

”Att vara döv i ett hörande samhälle innebär ofta sämre livsvillkor. Detta märks bland annat inom vården, där döva patienter som söker akutvård ofta får vänta utan att få tillgång till en teckenspråkstolk.”

”Att vara döv i ett hörande samhälle innebär ofta sämre livsvillkor. Detta märks bland annat inom vården, där döva patienter som söker akutvård ofta får vänta utan att få tillgång till en teckenspråkstolk.”

Foto: Knut Erik Knudsen

Debatt2024-09-23 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt rapporten "Audism som en form av våld" från RFSU Stockholm, är audism inte bara en fördom, utan ett verkligt hinder för dövas rätt till ett jämlikt liv.

Audism innebär diskriminering mot döva och hörselskadade baserat på deras hörselkapacitet, där döva ofta betraktas som mindre intelligenta eller kapabla än hörande. Audism manifesterar sig genom att hörande anses överlägsna och döva inte ges samma möjligheter eller respekt (Grahn, J. 2024). Detta är ett resultat av samhällsstrukturer och regelverk som inte beaktar dövas behov och skapar systematisk exkludering.

Att vara döv i ett hörande samhälle innebär ofta sämre livsvillkor. Detta märks bland annat inom vården, där döva patienter som söker akutvård ofta får vänta utan att få tillgång till en teckenspråkstolk. I vissa fall tvingas vi själva påminna personalen eller till och med ordna tolk på egen hand, trots att vi är sjuka eller har varit med om en olycka. På arbetsmarknaden möter döva liknande hinder. För att få tillgång till tolkhjälp måste vi ofta själva förklara reglerna för handläggare på Arbetsförmedlingen, som ofta saknar nödvändig kunskap om processen. Under covid-19-pandemin blev bristen på tillgänglighet särskilt tydlig när krisinformation inledningsvis inte tillhandahölls på teckenspråk (Gynnerstedt, P. & Hansdotter. S., 2021).

Vi kräver att Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Umeå kommun omedelbart vidtar åtgärder för att bekämpa audism och arbetar för en översyn av sin verksamhet för att säkerställa att dövas rättigheter skyddas. Det är dags att för våra beslutsfattare att ta sitt ansvar på allvar – även för dövas livskvalitet. 

I höst kommer vårt nationella förbund, Sveriges Dövas Riksförbund, i samarbete med Riksteatern Crea att turnera runt om i landet med föreställningen ”Audism genom livet” för att väcka debatt och kräva en förändring. Nu är tiden inne för att sätta stopp för audism och bygga ett samhälle där vi är inkluderade. Region Västerbotten, Skellefteå kommun, Umeå kommun och Sverige, det är dags att agera – nu.

Ordförande Ulrica Isaksson med styrelsen, Västerbotten dövas teckenspråk länsförening