Beslutet om boendet är ett hårt slag för bygden

Bäckgårdens framtid är avgjord för nu. Tio platser blir fyra. Vi yrkade på att de tio platserna skulle vara kvar i sin helhet. I sin litenhet skapar Bäckgården livskvalitet för brukarna och god sammanhållning i personalgruppen. Dessutom finns det ett starkt symboliskt värde i att hela vår kommun ska få leva.

"Vi förstår att pressen från Bastuträskborna och oppositionen blev för stor, så man kände sig nödgad att presentera ett ogenomtänkt ”sista-minuten”-förslag."

"Vi förstår att pressen från Bastuträskborna och oppositionen blev för stor, så man kände sig nödgad att presentera ett ogenomtänkt ”sista-minuten”-förslag."

Foto: Lennart Enkvist

Debatt2023-05-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sittande möte kom S, KD och V med ett helt nytt förslag. Att behålla endast fyra av de särskilda boendeplatserna på Bäckgården. Övriga fastigheten menar de på kan omvandlas till lägenheter eller säljas. Moderaterna och Liberalerna anser att det är ett oseriöst agerande att besluta om något där man varken kan presentera en ekonomisk kalkyl eller vilka konsekvenser det får för brukarna och personalen.

Vi förstår att pressen från Bastuträskborna och oppositionen blev för stor, så man kände sig nödgad att presentera ett ogenomtänkt ”sista-minuten”-förslag. Men underskatta inte medborgarna och era politiska motståndare. Vi hoppas att vi har fel när vi anar att det här är första steget till en total nedstängning av Bäckgården.

Hur det här ska lösa kommunens ekonomiska utmaningar får partierna som gemensamt tagit beslutet svara på. Vi menar att det här är att släcka bränder i brist på långsiktighet. I synnerhet när man samtidigt rycker på axlarna åt att kommunen tackat nej till en förfrågan om att hyra ut boendeplatser till Skellefteå kommun. Ett erbjudande som hade kunnat bli ett välkommet tillskott till Norsjö kommuns kassa.

Vårt förslag att istället stänga ner Vinkelbo avdelning 2 och utreda möjligheterna om att använda lokalerna till att hyra ut boendeplatser till andra kommuner hade kunnat ge kommunen helt andra ekonomiska förutsättningar. 

Vid ett dialogmöte i Bastuträsk var Mikael Lindfors tydlig med att sparar vi inte in pengarna inom äldreomsorgen kanske vi behöver lägga ner musikskolan och glömma en ny sim- och sporthall. Hur deras beslut om Bäckgården påverkar ekonomiskt finns det som sagt inga beräkningar på, men han har själv medgett att besparingen blir mindre än vad som fanns i grundförslaget. Moderaterna och Liberalerna undrar därför om vi ska tolka det som att Socialdemokraterna är villiga att lägga ner andra verksamheter och projekt?

Slutligen, att S, V och KD inte är villiga att ta debatten i fullmäktige, utan valde att forcera igenom ett beslut i kommunstyrelsen kan vi inte se som något annat än ett nederlag för den lokala demokratin.