Behövs verkligen förskolor på landsbygden?

Nej, absolut inte. Varför skulle vi behöva förskolor på landsbygden? Barn som bor nära skog och mark kan ju bara lära sig att överleva på egen hand. Lite vilda djur, några fallna träd att klättra på – vad mer kan man begära? Det är ju ändå så barn lär sig bäst, genom att leka med stenar och pinnar, eller hur?

”När förskolorna i byarna blir fulla och inte kan erbjuda plats till alla barn, känns det som att vi familjer tvingas bort från vår hembygd.”

”När förskolorna i byarna blir fulla och inte kan erbjuda plats till alla barn, känns det som att vi familjer tvingas bort från vår hembygd.”

Foto: Yvonne Rönngren

Debatt2024-10-21 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och visst, föräldrar på landsbygden har det väl ändå så lugnt? Inga jobb att oroa sig över, inga långa pendlingar eller hektiska vardagar. De kan väl bara vara hemma med sina barn och njuta av det idylliska livet? Förskola, säger du? Varför skulle de behöva hjälp med det när de har så mycket tid och energi?

Förresten, om alla föräldrar skulle få tillgång till förskoleplatser nära sina hem, var skulle då deras barn lära sig tålamod och att stå i kö? Tänk så många färdigheter de skulle missa, som att vänta på sin tur eller dela med sig av sina leksaker – det är ju viktiga insikter för vuxenlivet.

Och varför lägga resurser på något så litet som förskolor på landsbygden? Vi kan ju alltid fokusera på andra "viktigare" frågor. Att ha förskolor nära hemmet är ju bara en lyx som vi kan vänta med.

Nej, låt oss se det för vad det är: Landsbygdsförskolor är överflödiga. Vi kan lika gärna skicka alla barn till staden och hoppas på det bästa. För visst vill vi ha en framtid där landsbygden är tom, tyst och övergiven? Det är ju mycket enklare så.

Obs: För er som undrar – ja, detta var ironiskt.

I byarna runt omkring Skellefteå finns en stark gemenskap och närheten till naturen präglar vardagen. För många familjer är detta livskvalitet, och de väljer därför att skapa sina hem i dessa områden. Det är här våra barn växer upp – omgivna av skogspromenader, odlingar, sjöar och allt det som livet på landet innebär. Men när förskolorna i byarna blir fulla och inte kan erbjuda plats till alla barn, känns det som att vi familjer tvingas bort från vår hembygd.

Förskolan är inte bara en plats för barnens lärande, utan också ett nav för bygemenskapen och avgörande för att få vardagen att fungera för föräldrarna. Därför arbetar Centerpartiet för att kommunen ska säkerställa tillgången på förskoleplatser nära hemmen – även på landsbygden och i små byar. Det kräver resurser, flexibilitet och förståelse för de särskilda behov som finns på landsbygden.

Genom att erbjuda förskoleplatser nära hemmet kan vi skapa mer jämlika förutsättningar för alla familjer, och ge barnen en trygg start i livet. Centerpartiet vill se en levande landsbygd där varje by och familj har de möjligheter de förtjänar. Låt oss tillsammans arbeta för en framtid där landsbygden fortsätter att vara stark och sammanhållen.

Katarina Larsson (C), Burträsk

Lovisa Johansson (C), Brännkälen