Begrav förslaget på en ny kafé- och restaurangskatt

Sverige behöver en regering som inte ägnar sig åt symbolpolitik utan lägger kraften på att bekämpa arbetslöshet och brottslighet.

Debatt 21 april 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I stället för att se till att restaurangbranschen får förutsättningar att överleva coronakrisen, med stöd för att rädda jobben, vill regeringen införa en ny kafé- och restaurangskatt.

Sverige befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris med det högsta antalet arbetslösa på 23 år. I det läget vill regeringen införa en ny skatt som drabbar jobben på landets kaféer och restauranger. Skatten slår framför allt mot hämtmaten.

Coronakrisen är ett hårt slag mot ungdomars jobbmöjligheter och mot integrationen.

I dag har restauranger och kaféer ett stort behov av att kunna sälja take away-produkter för att överleva. I det läget är beskedet från finansministern att en ny skatt på sådan verksamhet är på ingång.

Hör inte finansministern hur hon i den ena stunden menar att restaurangnäringen ska ställa om till att leverera hämtmat för att i nästa stund säga sig vilja införa en skatt på take away?

Januaripartiernas plan är att införa en ny skatt på engångsartiklar. En skatt som framför allt träffar produkter som hämtmatslådor och kaffemuggar. En kaffemugg ska kunna bli upp till fem kronor dyrare, en vanlig matlåda omkring sju kronor.

Det blir omfattande nya skattesummor som ska läggas på det krisdrabbade kaféets produkter när marginalerna är mindre någonsin.

Den avsedda positiva miljöeffekten med skatten på engångsartiklar kan dessutom utebli när den kan innebära att användandet av material som är sämre för naturen ökar. Något som exempelvis regeringens plastpåseskatt också riskerar att medföra.

Regeringens nya skatt följer en trend med rödgrön symbolpolitik. Till ingen miljönytta har regeringen infört skatt på kylskåp, datorer och annan elektronik. Finansminister Magdalena Andersson (S) har infört flygskatter och avfallsförbränningsskatter, en ny skatt på kläder och skor.

Det verkar gå en röd tråd genom regeringens beskattningsiver – att beskatta det som verkligen utgör kärnan i vad som är Sverige: hårt arbete, Volvon, modeindustrin och nu även en skatt på det svenska fikat och på våra restauranger.

I stället för att planera en uppsjö av nya skatter borde politiken fokusera på att lösa de stora samhällsproblemen och rädda så många jobb som möjligt.

Sverige behöver en regering som inte ägnar sig åt symbolpolitik utan i stället lägger kraften på att bekämpa arbetslösheten och brottsligheten.

Ämnen du kan följa