Bedövande ointresse från media

De journalistiska kunskaperna för normfotbollens seriesystem, dess försäsong och dess spelarförflyttningar är imponerande. Normhockeysäsongen verkar sträcka sig året runt då man följer sportens rapportering. Men vad har vi för säsong för parasporten?

Debattörerna efterfrågar ett större medialt intresse för parasporten som utövas i närområdet.

Debattörerna efterfrågar ett större medialt intresse för parasporten som utövas i närområdet.

Foto: Johanna Salo

Debatt2023-01-03 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad vet sportjournalister i allmänhet om parasporten? Finns det något intresse hos media att bevaka idrotten som helhet, bortom normidrotten, medaljerna och tabellerna?

Vi kan på många sätt känna en frustration över att para-aktiviteter på en rad punkter inte kan mäta sig med normidrotten. Utmaningar som vi hela tiden kämpar för att sänka trösklarna för deltagarna att hitta fram till idrotten, att utöva idrott och förbättra hälsan. Här och nu vill vi belysa medias ansvar att lyfta sin kunskap om, och vikten av att öka sitt intresse för, parasportens olika arrangemang och profiler.

Möjligheterna för media att lyfta fram parasporten har verkligen funnits. I det expansiva Skellefteå finns redan innebandy, simning, curling, hjälteträning och en rad arrangemang som regelbundet skulle kunna bevakas av sportjournalisterna. Dessa och många fler anpassade idrottsaktiviteter behöver få ta plats i den mediauppmärksamhet som nu riktas på tillväxt och attraktionskraft i regionen.

Det betyder så mycket för barn och unga att känna igen sig, att identifiera sig med idolerna i sin egen idrott. Men då måste ju profilerna och dess framgångar lyftas fram i rampljuset! Att kunna identifiera sig med framgångsrika idrottare lyfter intresset och är en av många viktiga grundläggande förutsättningar för att rekrytera fler aktiva till idrotten. Detta gäller alla.

Vi ser och förstår sambandet mellan medias bevakning av parasport och intresset hos våra kamrater med funktionsvariationer att vilja utöva sport. Vad vi inte förstår är medias ointresse för parasport.

Ansvaret att organisera och arrangera idrotten ligger hos oss men ansvaret att väcka deltagarnas intresse delar vi med er journalister och publicister. Det finns så många härliga aktiviteter, arrangemang och framgångsrikt satsande paraidrottare som skulle berika sportsidorna för alla. Ni är välkomna att höra av er så kan vi vägleda er och kanske också öka ert intresse för parasporten.