Räddningstjänsten är en central del i den svenska krisberedskapen.
Den kan hantera allt från skogsbränder och översvämningar till kemikalieutsläpp.
Deltidsbrandmännen utgör två tredjedelar av Sveriges brandmän. De är viktiga för att brandkårer i hela landet ska kunna fungera.
Det är därför glädjande att Moderaterna i riksdagen fått stöd för förslaget att deltidsbrandmän vid arbetslöshet ska få undantag från a-kassereglerna så att de inte förlorar ersättning vid beredskap.
Deltidsbrandmännen har, som namnet antyder, en annan huvudanställning. De har genomgått en utbildning som består av två separata kurser för att kunna genomföra sitt uppdrag.
Särskilt viktiga är deltidsbrandmännen på landsbygden och i mindre orter där det inte är möjligt att ha heltidsanställd personal.
Ett problem som varit känt sedan länge är att deltidsbrandmännen riskerar att gå miste om ersättning från a-kassan när de förlorar sin huvudanställning. Detta eftersom ersättningen reduceras på grund av den inkomst som brandmannatjänsten ger.
Moderaterna har tillsammans med en lång rad aktörer, som till exempel fackföreningar och arbetsgivarorganisationer, pekat på att det inte är rimligt att försämra villkoren för en grupp som är en hörnsten i Sveriges krisberedskap.
Detta särskilt mot bakgrund av att det redan är svårt att rekrytera tillräckligt med deltidsbrandmän.
Vi moderater har därför drivit frågan om att det bör införas ett undantag i a-kassereglerna för deltidsbrandmännen.
Det var därför positivt att en majoritet av riksdagens partier nu har ställt sig bakom förslaget att uppmana regeringen att genomföra undantaget i a-kassereglerna.
Förbättringen för deltidsbrandmännen är en viktig åtgärd för att stärka räddningstjänsten. Den måste följas av ytterligare mått och steg för att rusta Sverige starkt mot framtida kriser.
Det handlar bland annat om att göra räddningstjänsten mer likvärdig i hela landet utifrån de olika förutsättningarna i regionerna.
Det är också viktigt att förbättra samarbetet inom EU för att gemensamt kunna hantera kriser, som till exempel skedde 2018 när bland andra polska och tyska brandmän kom till vår hjälpa vid de stora skogsbränderna.