Sverige har fått ännu en påminnelse om att det oförutsedda kan inträffa.
Liksom vid skogsbränderna 2014, invandringstoppen 2015 och torkan 2018 har Sverige drabbats av en oväntad kris.
Hur vi till slut kommer att klara coronapandemin är för tidigt att säga. Men dåliga förberedelser och svaga inledande åtgärder gjorde att smittspridningen tilläts bli alldeles för stor.
Återigen ser vi ministrar som beklagar sig över att ha varit naiva.
Redan tidigt i krisen saknade vi tillräckliga lager av kritisk materiel och produktionskapacitet för sådan.
Dessutom har tydlig ansvarsfördelning saknats, såväl nu som i de tidigare kriserna.
Vi måste lära oss av den här krisen. Nästa gång behöver vi stå bättre förberedda.
Livsmedelsbrist är en av de allvarligaste kriser vi måste ha bättre beredskap för. Trots goda förutsättningar för miljövänligt och högproduktivt jordbruk har självförsörjningsgraden sjunkit under lång tid.
Livsmedel kan inte jämföras med vilken handelsvara som helst. I en krissituation måste Sverige dels kunna lita till egen stor produktion av mat, dels ha flera månaders beredskapslager.
Sveriges beredskapslager av livsmedel, läkemedel, sjukvårdsmateriel och drivmedel syftade till att göra Sverige mindre sårbart för längre perioder av kris och avspärrning.
Lagren av insatsmedel för jordbruket var dimensionerade för att klara flera års blockad. Så är inte fallet i dag.
Från och med EU-inträdet har beredskapslagren medvetet avvecklats. Sveriges regeringar har i stället förlitat sig på handel och hjälp från EU. Erfarenheterna från coronakrisen visar hur naiva dessa förhoppningar är.
I ljuset av dessa erfarenheter måste regeringen påbörja åtgärder för att återskapa beredskapslager av livsmedel och insatsvaror som utsäde, jordbrukskemikalier och drivmedel.
För att öka livsmedelsproduktionen behöver vi upprätthålla en tillräckligt stor åkerareal med tillräckligt många aktiva lantbrukare. Detta handlar ytterst om att det behövs en politik som gör det mer lönsamt att bedriva jordbruk i Sverige.
Svenska jordbrukare måste få rimliga och rättvisa villkor.
Sedan flera år tillbaka driver vi sverigedemokrater på för ersättningar för mervärden och en minskning av omkostnaderna.
Vi vill även se till att Sveriges lantbruk får enklare regler och har fortsatt tillgång till avancerad teknik, moderna insatsmedel och kompetens. Sverigedemokraterna står bakom stränga miljökrav för svenskt jordbruk, men miljöarbetet blir kontraproduktivt om resultatet blir att svensk produktion läggs ned och importen fortsätter att öka.
Inhemsk livsmedelproduktion är ovärderlig för krisberedskapen. Men det handlar också om en levande landsbygd, om balansen mellan stad och land och om att bevara den biologiska mångfalden.
Vi har inte råd att vara naiva en gång till.