Även Västerbotten behöver hjärnskadekoordinatorer

Tack vare hjärnskadekoordinatorns insatser har möjligheten att komma tillbaka till ett självständigt liv ökat.

Ungefär 70 000 personer i Sverige får varje år en förvärvad hjärnskada, det vill säga en hjärnskada som inte är medfödd.

Ungefär 70 000 personer i Sverige får varje år en förvärvad hjärnskada, det vill säga en hjärnskada som inte är medfödd.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-03-13 14:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungefär 70 000 personer i Sverige får varje år en förvärvad hjärnskada.

En förvärvad hjärnskada är en skada på hjärnan som inte är medfödd.

Hjärnskador kan uppstå på många sätt. Exempelvis vid olyckor, infektioner, stroke, syrebrist efter drunkningstillbud och skador efter tumörer.

Förändringarna kan innebära att aktiviteter som förr var självklara blir svåra eller omöjliga att utföra.

Personer med en förvärvad hjärnskada har ofta många vård- och samhällskontakter som kräver samordning. För anhöriga kan det bli en omfattande uppgift som kan innebära att man måste gå ner i arbetstid.

Många personer med en förvärvad hjärnskada upplever sig utelämnade när de skrivs ut från sjukhuset. Många gånger ska man själv klara av att ansöka om till exempel LSS-insatser, hemtjänst, bostadsanpassning och färdtjänst.

Man ska sätta sig in i vilket stöd som finns, vem som ansvarar för vad, styrka sina behov och se till att rätt intyg skrivs.

I flera regioner i Sverige har det tillsatts hjärnskadekoordinatorer för att främja god rehabilitering och förebygga att personer med förvärvade hjärnskador ”faller mellan stolarna”.

En hjärnskadekoordinator är en oberoende resursperson som ger skadade och anhöriga stöd vid kontakter med läkare, andra vårdgivare och myndigheter.

Koordinatorn ger information om rehabiliteringsmöjligheter, boende, fritid samt allmänna råd kring konsekvenserna av en hjärnskada. Tack vare deras insatser har möjligheten att komma tillbaka till ett självständigt liv efter en skada ökat.

Vi liberaler anser att hjärnskadekoordinatorer behövs i hela landet – så även i Västerbotten.