Även i Skellefteå finns fattiga barn som behöver hjälp

Sedan 1907 har Majblomman hjälpt barn i ekonomiskt utsatta familjer. Barnen har genom stöd från Majblomman fått hjälp till möjlighet att leva under liknande omständigheter som deras lekkamrater på förskola eller skola.

”Enligt barnkonventionen ska varje barn ha rätt till den levnadsstandard som krävs för dennes fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Tyvärr måste vi inse att Sverige ännu inte lever upp till denna konvention.”

”Enligt barnkonventionen ska varje barn ha rätt till den levnadsstandard som krävs för dennes fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Tyvärr måste vi inse att Sverige ännu inte lever upp till denna konvention.”

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2024-04-24 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan till exempel handla om att vara medlem och träna i en fotbolls- eller dansklubb, besöka djurpark tillsammans med familjen, kunna åka till badhuset med sina kompisar eller kunna köpa nya vinterkläder, när hösten gör sig påmind.

Enligt Rädda Barnens senaste rapport från 2021 levde cirka 196 000 barn i fattigdom i Sverige år 2019. Det är 9,2 procent av alla barn. Samtidigt levde totalt 844 barn i Skellefteå i fattigdom, vilket är 5,9 procent av alla barn i Skellefteå.

Skellefteå hamnar på 70 plats av Sveriges 290 kommuner, sett till de som har högst barnfattigdom. All forskning visar att barn som lever i fattigdom löper en större risk för sämre fysisk och psykisk hälsa, dåliga skolresultat och sämre framtidsutsikter.

Enligt barnkonventionen ska varje barn ha rätt till den levnadsstandard som krävs för dennes fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Tyvärr måste vi inse att Sverige ännu inte lever upp till denna konvention.

Skellefteå majblommeförening deltar varje år i försäljningen av majblommor, som 2023 gav ett rekordresultat: 511 000 kronor. På detta sätt kan vi varje år stödja barn i Skellefteå efter att vårdnadshavare sänt in sin ansökan till vår förening. Men vi vill fortsätta att göra mer för barnen i vår kommun. Det kan vi göra tack vare att många barn tillsammans med flera skolor i Skellefteå kommun nu har påbörjat 2024 års försäljning av majblommor.

Vi är enormt glada och tacksamma för barnens engagemang och ser fram emot att fler vill hjälpa barn i vår kommun, genom att stötta vår majblommeförening eller på annat sätt hjälpa till att minska nuvarande barnfattigdom.

I år har Skellefteå AIK dam och herrlag valt att visa sitt stöd till majblommans verksamhet. Gör gärna som dom, köp Majblomman, så blir vi tillsammans ännu bättre.