Att investera i barnen är den viktigaste investeringen

Den som hotar eller slår ett barn ska mötas av samhällets fulla motstånd.

Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt över hela landet.

Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt över hela landet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-08-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige ska vara världsbäst på att skydda barn.

Men för att nå dit krävs det en hel del verkstad.

Därför krävde Liberalerna ett tydligt nationellt ledarskap för att stoppa våld, förtryck och övergrepp mot barn.

Regeringen lyssnade och tillsätter nu en nationell strategi för att bekämpa våldet mot unga. Staten måste agera kraftfullt för att stoppa det våld som drabbar barn och unga.

Liberalerna har arbetat intensivt för att stärka lagstiftningen. Vi vägrar acceptera att så många barn och unga drabbas av olika former av hot och våld.

En nationell strategi för att bekämpa våld mot barn var ett av de första kraven som Nyamko Sabuni hade som ny partiledare. Ett helhetsgrepp mot vuxnas våld mot barn, men också de övergrepp och rån som barn utsätter andra barn för.

Det räcker inte med enskilda lagskärpningar och diverse projekt. De allra mest utsatta barnen faller mellan stolarna och glöms bort när departement och myndigheter jobbar i stuprör och utan att ha tydligt barnrättsperspektiv.

Det viktiga är inte hur många åtgärder som vidtas utan att det som görs faktiskt gör skillnad för de utsatta.

Nu har äntligen regeringen lyssnat. En ny strategi ska tillsättas.

Strategin ska anlägga ett helhetsperspektiv och möjliggöra en sammanhållen politik, bland annat genom att tydliggöra olika aktörers ansvar, identifiera brister och föreslå insatser för att förebygga att barn utsätts för våld, förtryck och övergrepp och stärka förmågan att stödja dem som utsatts.

Strategin ska omfatta all den våldsutsatthet som barn riskerar att utsättas för: i hemmet, i skolan, på nätet, på institutioner, i bostadsområdet och på allmän plats. Utsatta barns stöd måste stärkas och bli likvärdigt över hela landet, med ett tydligt fokus på barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Nu är det hög tid att politiken tar sitt ansvar, förbättrar samhällets stöd till de barn som far illa och gör allt som står i dess makt för att säkerställa att varje utsatt barn ska få tillgång till trygga uppväxtvillkor och grundläggande fri- och rättigheter.

Den som hotar eller slår ett barn ska mötas av samhällets fulla motstånd. Frihet och trygghet går hand i hand.

Liberalerna i Västerbotten kommer vara en vakthund för varje barns trygghet.

Att investera i våra barn är den viktigaste investeringen för framtiden.