Att avskaffa betyget F i skolan är ingen lösning

Jag som liberal noterar att det under våren och sommaren har det förts en livlig debatt kring att avskaffa betyget F.

”De som nu vill ta bort betyget F menar att det skulle gynna elevers ohälsa, och ge bättre framtidshopp. Men de säger inget om vad F ska ersättas med?”

”De som nu vill ta bort betyget F menar att det skulle gynna elevers ohälsa, och ge bättre framtidshopp. Men de säger inget om vad F ska ersättas med?”

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2023-09-25 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25 augusti gick Centerpartiet ut med att de vill utreda avskaffandet av betyget F. De menar att konsekvenserna blir allt för stora för de som inte blir godkända i dag. Deras programansvarige menar att de med ej godkända betyg inte tar sig vidare i livet. Som liberal blir jag förstummad över ett sådant uttalande. Det visar på bristande kunskaper om det Svenska utbildningssystemet. Vi har ett mycket tillåtande utbildningssystemen. Som elev har du alltid en möjlighet att läsa upp, ordna ett betyg E inom introduktionsprogrammen som erbjuds på gymnasiet. Det innebär dock att du läser på gymnasiet lite längre än dina kamrater. Men du erbjud alltid denna möjlighet, för att bli behörig till ett nationellt gymnasieprogram. Efter gymnasiet finns alltid möjligheten att läsa upp till betyget E på till exempel vuxenutbildningen.

Vi hade i det förra betygssystemet IG, icke godkänt. Det var aldrig någon diskussion om att detta betyg var hämmande för framtiden eller skapade någon psykisk ohälsa. Vi ska vara medvetna om att ingen läroplan sedan -68, har fått den effekten att 100 procent av eleverna i grundskolan varit behöriga till gymnasieskolan. Det har genom åren legat på mellan 10-14 procent som inte klarat behörigheten dit.

Betygen har varit och kommer även framöver att vara ett urvalsinstrument för nästa steg i utbildningssystemet. De som nu vill ta bort betyget F menar att det skulle gynna elevers ohälsa, och ge bättre framtidshopp. Men de säger inget om vad F ska ersättas med? Skulle ett borttagande av F gynnar elever välmående och ge dem framtidshopp? Jag tror absolut inte det. När eleven söker till gymnasieprogram kommer urvalet att vara betygsmeritvärde. De elever som har mycket lågt meritvärde kommer inte att bli antagna till de mest attraktiva gymnasieprogrammen. Deras sökalternativ till gymnasiet skulle inte öka bara för att betyget F försvinner. Skulle elevers mående bli bättre av att få vet det? Som liberal tror jag absolut inte det. Jag tror inte heller på att korta sommarlovet med två veckor. Det löser inte heller grundproblemet.

Som liberal ser jag att vi i stället behöver jobba mer med alternativ för de elever som har F på grundskolan. Liberalerna vill ge de elever som inte blir godkända mera stöd, mindre undervisningsgrupper. Ett stöd som är under hela verksamhetsåret. Liberalerna är öppna för att införa tvååriga yrkesutbildningar på gymnasiet med inriktning mot bristyrken. Utbildningar som ska ge yrkeskunskaper som gör dig anställningsbar och innehåller mindre teoretiska ämnen. Vi ser att detta skulle gynna dessa elever betydligt bättre. Det skulle visa på en möjlighet, ge framtidstro. Möjligheten att sedan läsa in behörighet om de så önskar finns ju kvar inom vuxenutbildningen.