Ät mer bönor för världens skull

FN ser en ökad konsumtion av baljväxter som ett viktigt bidrag för att uppnå de globala hållbarhetsmålen.

Vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter, som bönor, kikärtor och linser, skriver bland andra Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect.

Vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter, som bönor, kikärtor och linser, skriver bland andra Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-02-14 14:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att laga mat på ett sätt som värnar både människor och miljö är inte lätt.

Samtiden är full av dieter och pekpinnar som inte sällan motsäger varandra.

Men ett är säkert: vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter som bönor, kikärtor och linser. Baljväxter är nyttiga, billiga, klimatsmarta, miljövänliga och goda.

Och bra för världen.

Den 10 februari är Baljväxtens dag. En dag som inrättades av FN för två år sedan i syfte att lyfta baljväxternas fördelar för hållbar livsmedelskonsumtion och livsmedelstrygghet.

FN ser en ökad konsumtion av baljväxter som ett viktigt bidrag för att uppnå de globala hållbarhetsmålen om minskad fattigdom och hunger, ökad hälsa och ökat välbefinnande, ekonomisk tillväxt och biologisk mångfald.

Vad vi i Sverige äter påverkar världen. Nästan hälften av de livsmedel som konsumeras är importerade: vi handlar spanska tomater, sydafrikanska apelsiner och brasilianskt kött.

Var maten än produceras påverkas människor och miljö.

Jordbruket ger visserligen arbetstillfällen och försörjning, men kan också leda till avskogning, försurning och hälsofarliga utsläpp av bekämpningsmedel långt bort ifrån våra kylskåp och köksbänkar.

Till exempel så är växthusgasutsläppen från den mat vi äter cirka 1,8 ton CO2-ekvivalenter per person och år. Det är nästan dubbelt så mycket som utsläppen från den privata bilkörningen.

En majoritet av dessa utsläpp sker utanför våra landsgränser.

I september arrangerar FN en global konferens om livsmedelsförsörjningens framtid, Food Systems Summit 2021.

I förberedelserna deltar Sveriges regering i den förhandlingsgrupp som fokuserar på hållbar konsumtion. Syftet är att hitta verktyg som kan hjälpa konsumenter att byta till en kosthållning som förbrukar mindre av världens resurser än i dag.

Det är viktigt både för oss och för de som producerar maten vi äter.

Vi tror starkt på konsumenternas kraft att leda denna förändring. Det finns möjlighet att förbättra produktiviteten i jordbruket och att utveckla mer miljövänlig teknik. Men minst lika avgörande är vad vi dukar fram på middagsbordet.

För en hälsosam och miljövänlig kost rekommenderar Livsmedelsverket varje vuxen svensk att äta ett halvt kilo frukt och grönt om dagen.

Enligt siffror som publicerades för tio år sedan äter svenskarna endast 12 gram baljväxter om dagen. Det är lika med en tredjedels deciliter kokt pasta eller en liten äggula.

Vi kan göra mer än så.