Arbetet med att bygga Sverige starkt ska fortsätta

Vi socialdemokrater är redo att än en gång ta Sverige framåt. Det gör vi bäst tillsammans.

Människor ska ha tillgång till en god och likvärdig välfärd, oavsett var i landet man bor, skriver bland andra civilminister Lena Micko (S).

Människor ska ha tillgång till en god och likvärdig välfärd, oavsett var i landet man bor, skriver bland andra civilminister Lena Micko (S).

Foto: Janerik Henriksson/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förhoppningsvis är vi igenom den värsta krisen och kan börja ana slutet på pandemin.

En pandemi som gång på gång visat att arbetet med att bygga ett starkare Sverige måste fortsätta.

Därför sätter vi socialdemokrater välfärden först, skapar bättre förutsättningar för fler i arbete, agerar så att klimatomställningen fortsätter att vara en konkurrensfördel och fortsätter pressa tillbaka kriminaliteten för att öka tryggheten.

En viktig grund för att lyckas med detta är att alla människor har tillgång till en god och likvärdig välfärd, oavsett var i landet man bor. Då behöver samtliga kommuner och regioner få goda förutsättningar att möta både dagens och framtidens utmaningar.

En viktig pusselbit i arbetet med att säkerställa detta är regeringens satsning på Delegationen för kommunal ekonomi i balans.

Kommundelegationen har fram till 2025 en miljard kronor att erbjuda kommuner och regioner som uppfyller vissa villkor och själva ansöker om stödet.

Vi socialdemokrater vill främja det egna arbetet med att genomföra omstrukturerings- och effektiviseringsåtgärder för en ekonomi i balans och en god ekonomisk hushållning.

Därför syftar inte stödet på något sätt till att staten ska täcka upp för en dåligt skött ekonomi, utan är till för att hjälpa kommuner och regioner med en svag ekonomi att få nödvändiga åtgärder på plats.

För trots att ekonomin i kommunsektorn generellt sett har stärkts med permanent höjda statsbidrag på 19,5 miljarder kronor under de senaste åren finns det kommuner och regioner som har ett sämre utgångsläge än andra.

Därför behövs kommundelegationens tillfälliga stöd för hjälp-till-självhjälp.

Det är skatteintäkter, generella statsbidrag och det kommunalekonomiska utjämningssystemet som även framåt lägger grunden för ekonomin i kommuner och regioner i Sverige.

Vi socialdemokrater tog en gång Sverige ur fattigdom och förtryck. Vi byggde ett land på jämlikhet, plikt och rätt. Ett land där alla som kan arbeta är med och bidrar, och där alla har rätt att känna sig trygga.

En viktig del i detta är att kommuner och regioner är väl rustade att möta dagens och morgondagens utmaningar.

För att klara av det behövs bra ekonomiska förutsättningar och där kan stöd från kommundelegationen bidra på ett positivt sätt.

Vi socialdemokrater är redo att än en gång ta Sverige framåt och det gör vi bäst tillsammans.