Arbetet fortsätter tills varje kvinna är trygg

Regeringen tog under den förra mandatperioden fram en nationell strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Vi socialdemokrater har en stolt historia. Vi har reform för reform ökat kvinnors trygghet och makt, skriver bland andra riksdagsledamoten Isak From (S).

Vi socialdemokrater har en stolt historia. Vi har reform för reform ökat kvinnors trygghet och makt, skriver bland andra riksdagsledamoten Isak From (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-06-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas ambition är att Sverige ska vara världens bästa land för flickor och kvinnor.

Därför prioriterar vi sedan länge arbetet med mäns våld mot kvinnor.

Nu intensifierar vi det arbetet med 40 nya åtgärder.

Vi socialdemokrater har en stolt historia. Vi har byggt ett av de mest jämställda länderna i världen. Vi har reform för reform ökat kvinnors trygghet och makt.

Stefan Löfvens regering har infört samtyckeslagen, skärpt straffen, byggt ut polisen och mångdubbelt ökat det statliga stödet till kvinnojourerna.

Regeringen tog under förra mandatperioden fram en nationell strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det är ett arbete som fortsätter tills varje kvinna är trygg. Därför presenteras nu en politik på 40 punkter för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Bland annat ska stödet till unga som utsatts för våld stärkas. Insatser ska riktas till unga män som utövar våld och kontroll i sina relationer. Skyddet för barn vars föräldrar utövar våld ska stärkas.

Umgänge med en förälder får inte ske på bekostnad av ökad rädsla, otrygghet eller psykisk ohälsa.

Vården för våldsutsatta kvinnor ska förbättras och socialtjänstens arbete med mäns våld mot kvinnor ska förstärkas.

Kommuners skyldigheter, när det gäller våldsutsattas rätt till egen bostad, behöver förtydligas. Möjligheten att ge förtur till bostad för våldsutsatta och deras barn bör säkerställas.

En utredning ska överväga om det finns skäl att stärka det straffrättsliga skyddet mot psykiskt våld. En utredning ska överväga om kvinnohat som motiv ska vara grund för straffskärpning.

Det ska bli enklare att utfärda kontaktförbud och lättare att sätta fotboja på de som förföljer kvinnor. Straffen för den som bryter kontaktförbud ska skärpas.

Det är några av flera straffskärpningar.

Vi Socialdemokrater vet att arbetet med mäns våld mot kvinnor går hand i hand med arbetet för jämställdhet och för ett starkt samhälle. 

Vi fortsätter framåt tills trygghet gäller alla.