Arbetarna och rätten till en rimlig pension

Pensionen ska vara en belöning för ett långt yrkesliv, inte en bestraffning för att du blivit sjuk eller jobbat ofrivillig deltid.

Det ska vara lättare att få sjukersättning för den som inte kan jobba fram till ordinarie pension, skriver Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Det ska vara lättare att få sjukersättning för den som inte kan jobba fram till ordinarie pension, skriver Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige.

Foto: Jeff Roberson/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-11-28 14:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla som har ett arbete har en sak gemensamt.

En dag är den första arbetsdagen och en dag är den sista.

Från den första arbetsdagen ska vi kunna gå till jobbet i förvissning om att vår arbetsgivare gjort allt för att vi ska vara friska och trygga.

Det och inkomstens storlek är vad som kommer att definiera vår situation efter ett yrkesverksamt liv.

Pandemin har visat att det är vi arbetare som är samhällets ryggrad. Alla vi som inte kan jobba hemifrån, som troget stämplar in på jobbet i ur och skur.

Man kan tycka att pensionen borde spegla vår oumbärlighet. Fast så är det alltför sällan.

Ofrivilliga deltider, visstidsanställningar och yrken som sliter ut kroppen, långt innan uppnådd pensionsålder, är mer regel än undantag i arbetaryrken. Vad det gör för pensionens storlek är inte svårt att räkna ut.

Att det är så nu innebär inte att det måste fortsätta vara så för alltid.

LO har tydliga krav framåt vad gäller pensionerna:

- Vi kräver att det ska vara lättare att få sjukersättning för den som inte kan jobba fram till ordinarie pension. Det får vara slut med att människor som ska ha sjukersättning tvingas gå i pension.

- Vi förväntar sig att pensionsavgifterna höjs och att den sammanlagda pensionen ska vara minst 72 procent av slutlönen.

- Vi kräver att karensavdraget avskaffas för gott. Sjuknärvaro skapar ohälsa och ett ohållbart arbetsliv.

- Inför heltid som norm och avskaffa allmän visstid. Otrygghet och bristande inflytande skapar inget annat än ohälsa.

- Gör arbetslivet mer hållbart. Nollvision mot dödsolyckor på jobbet och arbete ingen ska behöva bli sjuk av.

Utbetalningen av pensionen ska vara en belöning för ett långt yrkesliv, inte en bestraffning för att du blivit sjuk eller jobbat ofrivillig deltid eller visstid.