Är mammografin jämlik i Region Norrbotten?

Region Norrbotten har övergått till fasta mammografi-screeningenheter som är placerade på länets sjukhus. Att Region Norrbotten kan erbjuda mammografiscreening av hög kvalitet är fantastiskt men Socialdemokraterna i Arvidsjaur ser en risk att deltagandet i screeningen kan komma minska på grund av orimligt långa och kostsamma resor samt en heldags frånvaro från hemorten.

Debatt2023-12-08 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mammografiscreening räknas som en hälsoundersökning vilket innebär att resekostnaderna inte ersätts till och från undersökningen. Utöver ekonomiska skäl så kan det finnas flertalet andra skäl som försvårar möjligheten att delta i undersökningen. Det kan handla om möjligheten att ta ledigt en hel dag från jobbet, eller av familjeskäl,  till exempel avsaknad av barntillsyn eller att man har en funktionsvariation och är beroende av ledsagare vid resor vilket kan försvåra bortavaron och göra att kvinnor avstår från undersökningen. 

I Socialstyrelsens rekommendation ”Screening för bröstcancer 2023” beskriver man följande: Det är viktigt för befolkningen att erbjudas en jämlik och evidensbaserad vård av hög kvalitet som bygger på bästa tillgängliga kunskap.   

Socialdemokraterna i Arvidsjaur anser inte att Region Norrbotten kan erbjuda en likvärdig möjlighet till screening då kvinnor i kommunen behöver resa 260 km tur och retur till Piteå. Socialstyrelsen rekommenderar högt deltagande i screeningundersökningarna för att minska riskerna för en eventuell cancerdiagnos. Med försämrade förutsättningar ökar risken för negativa konsekvenser.

Socialdemokraterna i Arvidsjaur kommer arbeta för att Region Norrbotten placerar en fast screeningenhet i Arvidsjaur så att kvinnor i kommunen ska beredas en mer likvärdig och närliggande screeningenhet och därigenom öka möjligheten till ett högt deltagande.  

I väntan på att den enheten etableras behöver regionen se över möjligheten för kvinnor att få ersättning för resekostnader. Vi ser även ett behov av att regionen regelbundet informerar om vikten av att delta i mammografiscreening samt skickar ut påminnelser till kvinnor som av olika skäl bokar av undersökningen och att de samtidigt kan ges möjlighet ange orsak till avbokningen. 

Om ingen åtgärd vidtas är risken att Region Norrbotten i framtiden kan komma att se ett ökat antal kvinnor som drabbas av bröstcancer.