Är inte personalen värd att lyssna på?

Region Västerbotten kommer att, för budgetåret 2023, ha ett prognostiserat gigantiskt underskott. 2024 ser inte bättre ut. Från den politiskt rödgröna majoriteten har det tagits fram fem åtgärder varav ett avser en genomlysning av primärvården.

”Ordinarie personal drar ett allt tyngre och tyngre lass och upplever försämrad arbetsmiljö och arbetsvillkor.”

”Ordinarie personal drar ett allt tyngre och tyngre lass och upplever försämrad arbetsmiljö och arbetsvillkor.”

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2023-12-06 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna välkomnar verkligen att fullmäktige tagit initiativ till genomlysningen dels mot bakgrund av att primärvårdens uppdrag inte förändrats sedan Hälsoval Västerbotten infördes 2010, dels för att den organisatoriska förändringen som genomfördes 2019 samt DUGA-förändringen 2020 med efterföljande klusterbildning inte tidigare blivit ordentligt utvärderad. Det måste dock påpekas att en mycket stor brist i genomlysningen är att ingen personal i det direkta vårdarbetet på hälsocentralerna har tillfrågats. Ordinarie personal drar ett allt tyngre och tyngre lass och upplever försämrad arbetsmiljö och arbetsvillkor vilket tyvärr motarbetar attraktiviteten till arbete i primärvården som sedan långt tid lidit av tillgänglighetsproblem och långa köer till följd av brist på distriktsläkare och distriktssköterskor.

Genomlysningen visar tydligt på att det saknas en samordnande, sammanhållande struktur för övergripande frågeställningar, erfarenhetsutbyte och arbetssätt som rör hela regionens primär-vård och dess utveckling. Man upplever att glappet till närsjukvårdsområdena är för stort och att just primärvårdsfrågor ges låg prioritet i de gemensamma ledningsgrupperna med specialiserad vård. Många med mig anser att primärvården är styvmoderligt behandlad i regionen.

Det har länge talats om en primärvårdsreform och nu behöver det bli verklighet. Förutom en ökad satsning på primärvården krävs ett organisatoriskt omtag så att vi kan säkerställa en fast läkarkontakt i den nära vården. Riktvärdet ska fastställas till 1 100 invånare per distriktsläkare samt insatser för att nå riktvärdet ska inledas omgående. Det behöver skapas en sammanhållen enhetlig primärvårdsorganisation med tydlig ledning och styrning och med representation i hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp. Uppdraget och beställningens detaljstyrande utformning måste begränsas för att öka vårdens bestämmande över sin verksamhet. Det behöver bli ett ökat fokus på tillgänglighet i regionens beställning.

Moderaterna har redan i februari lagt fram förslag på ett 10-punktsprogram som siktar in sig på att säkerställa en arbetsmiljövänligare och patientvänligare primärvård i Västerbotten.