Ambulanspersonalen måste värdesättas

I hela länet ska vi kunna lita på att vården finns där, särskilt när det blir akut.

”Ambulansförare kämpar med att genomföra sitt viktiga arbete, trots omorganisation och neddragningar”, skriver Alliansen i Region Västerbotten.

”Ambulansförare kämpar med att genomföra sitt viktiga arbete, trots omorganisation och neddragningar”, skriver Alliansen i Region Västerbotten.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2021-07-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt oftare tvingas dessvärre patienter i nöd att själva försöka ta sig till sjukhus. Ambulansförare kämpar samtidigt med att genomföra sitt viktiga arbete, trots omorganisation och neddragningar. Att dra in på de mest avgörande verksamheterna kan aldrig vara en tänkbar lösning för att komma till bukt med regionens stora underskott.

Alliansen är oroade över utvecklingen och har därför under flera år yrkat på att ambulansverksamheten måste ges en ökad budget. Vi drev i vintras fram en välbehövlig genomlysning av hela verksamheten och förväntar oss att det rödgröna styret nu agerar.

Alla tre länsdelar har påtagliga problem och utmaningar. Umeås befolkning har vuxit kraftigt senaste årtionden men resurserna i form av fler ambulanser har inte hängt med. I Skellefteå vittnar ambulansförare att två fordon nattetid inte räcker. Knappast lär detta förändras i takt med att staden växer. Hur man rent trygghetsmässigt kan utarma en kommun lika stor till ytan som Skåne är obegripligt. När ambulanser från grannkommuner tvingas täcka upp, med långa arbetspass som följd, hotas patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö försämras.

Vi ser även med oro på vad som väntar ambulansverksamheten i inlandet. De rödgröna har beslutat att regionen redan i höst ska ta över driften av stationerna i Vilhelmina, Vindeln och Storuman, utan att ha förankrat detta med ambulanspersonalen. Har man pratat med personalen och säkerställt att de följer med till den nya verksamheten? Annars riskerar regionen mista kompetent personal med stor lokalkännedom. Återstående stationer i inlandet är planerade att tas över i regionens regi år 2023, men här vill vi undersöka möjligheten med entreprenad, i samverkan med sjukstugor och hälsocentraler. Vi vill att ambulansverksamheten även fortsatt ska kunna skötas utanför regionens regi.

Det kan inte vara så att verksamheten utarmas och att besparingar drabbar människor i nöd. Vi ska värdesätta den ambulanspersonal vi har.